Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Velká pardubická slibuje mimořádně napínavou partii

Pardubice – Po sto dvacáté se rozběhnou nejlepší plnokrevníci proti Taxisovu příkopu. Po sto dvacáté bude oslavován vítěz nejtěžšího překážkového dostihu na evropském kontinentu. Velká pardubická slaví kulatiny, které ozdobí přítomnost Josefa Váni v sedle. Krátce před svými 58. narozeninami se pokusí legendární žokej se svým parťákem Tiumenem dosáhnout na sedmý triumf a posunout zas o něco dál svůj vlastní rekord v počtu vítězství. Na startu dostihu bude ale dalších 19 koní a jezdců, kteří budou chtít v nejdůležitějším dostihu roku uspět a dosáhnout na část z 4,5milionové dotace. Přímý přenos dostihového mítinku v Pardubicích sledujte od 10:30 na ČT4. Velká pardubická startuje v 15:25.

Letošní ročník Velké pardubické slibuje nadmíru zajímavou zápletku. Po několika letech není na startovní listině jednoznačný favorit. Šanci uspět má desítka koní, navíc kdokoli z dosud "výkonnostně horších" může překvapit. Největší pozornost se bude jako obvykle soustředit na lot trenéra Váni. Do Velké posílá pět svých svěřenců: Tiumena, loňského vítěze, na kterého si znovu sám sedne, dvojnásobnou vítězku Sixteen, zkušeného Juventuse, žolíka Liraina a nováčka Kobuze.

Holčáci chtějí znovu vyhrát

Mírným favoritem je ovšem podle bookmakerů Bremen Plan – svěřenec Radka Holčáka. Skvělý skokan, podle Josefa Váni dokonce nejlepší v Česku. Bremen Plan běhá za stáj Nýznerov, stejně jako dvojnásobný vítěz Velké Maskul. Radek Holčák nasadí i další trumf v podobě bílého valacha Amant Grise. Smutný hrdina Velké pardubické z roku 2008, kdy ho chybné objetí točného bodu stálo vítězství, se pokusí se svým tehdejším jezdcem Markem Stromským o reparát – a v přípravných dostizích ukázal, že na něj má. Zahanbit se jistě nenechá ani Holčák senior. Jeho Aspirant porazil v kvalifikačním dostihu Amant Grise, Sixteen i Mandarina a mohl by být tajným trumfem velkokarlovického kormidelníka, jehož svěřenci vyhráli Velkou už čtyřikrát.


Do pořadí na stupních vítězů chce promluvit i vynikající skokan českého chovu Mandarino. Urostlý tmavý hnědák byl loni čtvrtý a celou sezonu prokazoval skvělou formu. Tím se nemůže pochlubit žádný z koní na startu. "Hlavním cílem je vrátit se se zdravým koněm, který bude schopen dál běhat. Pokud by se povedlo navíc zopakovat loňské umístění, byl bych moc rád. Cokoliv nad čtvrté místo bychom brali jako výborný výsledek," mírnil přehnaná očekávání trenér Mandarina Stanislav Popelka pro server Paddock-revue.

Prosadí se po 15 letech znovu cizinec?

Velkou otázkou je jediný zahraniční kůň v poli, Mr Big. Loni se v Pardubicích nepředvedl v dobré formě, skončil šestnáctý. Jeho trenér Charlie Mann už vítězství ve Velké okusil. V roce 1995 vyhrál s It’s A Snip a patnáct let od triumfu sní o dalším vítězství. "Bylo by krásné, kdyby můj kůň zase vyhrál, ale uvidíme. Je to těžké, konkurence je velká. Mr Big je ve výborné formě, běhá velmi dobře. Má dobré šance – lepší než loni," věří Mann. Pardubické skoky trénoval se svým svěřencem už od čtvrtka.

Dvě dámy v sedle

Letošní edice Velké je ve znamení žen v sedle. Na start se vydají rovnou dvě – Martina Růžičková s Rubínem a Lucie Baluchová s Ligretou. Zatímco Růžičková se ve čtyřech předchozích startech nikdy nedostala do cíle, Baluchová získala ve své jediné účasti třetí místo. V roce 1997 v sedle ryzáka Grettyho skončila třetí. Obě jezdkyně spojuje dlouhé přátelství. Na tiskové konferenci si Růžičková zažertovala, že si na dlouhé trati spolu můžou pokecat, třeba o dětech.

Růžičková se k ježdění dostihů dvakrát vracela. S jediným cílem - konečně dokončit Velkou pardubickou: "Jestli existuje trošku spravedlnost, tak bych to strašně chtěla, protože mi bude 47 a každému je jasné, že jsem asi dvacet let za zenitem. Hlavně mě drtí ten hlad a nervy."

Peníze bere sedm nejlepších

Novinkou letošního ročníku je rozdělování 4,5milionové dotace mezi sedm nejlepších v cíli. Vítěz bere milion osm set tisíc. Oproti minulosti, kdy vydělalo jen prvních pět, bude důležitější i umístění pod stupni vítězů. Podle žokeje Josefa Bartoše, který jde do dostihu se Sixteen, slibuje změna propozic lákavější podívanou pro diváky – žokejové ve středu pole budou bojovat až do cíle a jednoduše "nesloží ruce" a nenechají své partnery v klidu procválat cílem.

Letošní ročník Velké pardubické je navíc zahrnut do premiérového ročníku seriálu cross country dostihů nazvaného Chrystal Cup. Série 10 překážkových dostihů konaných na závodištích ve Francii, Británii, Belgii, Itálii, Irsku i Česku má vnést do dostihového sportu nový náboj – nadnárodní měření sil. Nejúspěšnější trenéry a majitele čeká putovní pohár a odměna 10 000 eur. Velká pardubická s dotací v přepočtu 178 tisíc eur je nejbohatší ze seriálu. Slibovaná invaze zahraničních koní a jejich trenérů toužících po pohádkové dotaci se přesto nekoná.

Vítězství ve Velké? Dřina a pořádná porce štěstí

Velká pardubická mnohokrát dokázala, že favorit nemá vítězství zdaleka jisté. Z triumfu se může nakonec radovat outsider a favorit skončit v poli poražených. Ve Velké pardubické nestačí k dobrému výkonu "jen" několikaletá dřina v tréninku, ale řádná dávka štěstí. Nikdo nemá vítězství jisté, dokud neprojede kolem cílového sloupku. Jisté je jen jedno – ke jménům minulých vítězů vytesaných do kamenných desek na pardubickém závodišti přibude jedno z těchto: Teresina, Il En Reve, Juventus, Jung, Lirain, Bejrut, Baggio, Bremen Plan, Rubín, Tiumen, Valldemoso, Lakreg, Sixteen, Kobuz, Mr Big, Teviot, Mandarino, Aspirant, Ligreta či Amant Gris.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články