Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Velká pardubická čeká na svého 121. vítěze

Pardubice – Patnáct koní a jezdců vyrazí dnes do boje o triumf v nejtěžším překážkovém dostihu kontinentální Evropy. Na téměř sedmikilometrové pouti je čeká třicet překážek, včetně té nejslavnější, nejtěžší a nejobávanější  – Velkého Taxisova příkopu. Krátce před pátou hodinou odpoledne se do historie Velké pardubické zapíše její 121. vítěz. Letošní ročník dostihu ale neprovází čistě sportovní charakter, ještě před startem ho poznamenaly potíže kvůli poškození trávy na pardubickém závodišti a výměně vedení Dostihového spolku, který dostihy v Pardubicích pořádá. Sledujte největší překážkový mítink roku na Čtyřce a na internetovém portálu Sportživě.cz od 11:25, hlavní závod pak od 16:25 také na ČT1 v HD kvalitě.

Velká pardubická
zdroj: pardubice-racecourse.cz

Letošní Velká pardubická je předem označován jako boj Josefa Váni a Tiumena proti zbytku světa. Obhájci prvenství z minulých dvou ročníků jsou považováni za horké favority a adepty na zisk vítězného hattricku. Váňa by tak získal už osmý jezdecký triumf a Tiumen by se stal teprve sedmým koněm historie, kterému se povedlo vyhrát třikrát. Tiumen předvedl formu už v srpnu, kdy - poměrně nečekaně - vyhrál kvalifikační dostih a podle svého trenéra a jezdce v jedné osobě je na vrchol sezóny dobře připraven: "Není na tom hůř než loni a předloni. Jen začal chlupatět, ale to je asi dáno tím, že rána už jsou na Karlovarsku (pozn.: kde Váňa trénuje) chladnější."

Loučení populárních běloušů - Sixteen a Amant Gris končí

Váňa, na kterého se budou znovu upírat zraky dostihových fanoušků, se na svou 25. Velkou připravoval plaváním a jízdou na in-line bruslích: "Jdu do toho naplno s tím, že věřím, že dostih vyhraju. Vždycky se to nepovede, ale když to vyjde, tak je to o to větší zadostiučinění." Do dostihu pošle ještě další dva koně - už jedenáctiletou klisnu Sixteen a Liraina. I oni dva mohou zásadně promluvit do pořadí na nejvyšších příčkách, i když dvojnásobná vítězka Velké letos na dráze příliš nezářila a měl by to být její poslední dostih před odchodem do důchodu.

STARTOVNÍ LISTINA 121. VELKÉ PARDUBICKÉ (//ct4/ostatni/138806-velkou-pardubickou-chce-vyhrat-15-koni-kdo-je-vas-favorit/)

Svou poslední Velkou poběží i smůlovatý Amant Gris – skvělý steepler, který dvakrát sahal po vítězství. Poprvé mu ho vzala diskvalifikace za neobjetí točného bodu a podruhé prohrál o pouhý nos – nejmenší rozdíl, jakým lze v dostizích vůbec prohrát – v bitvě s Tiumenem. Loňský doběh Velké budil ještě dlouho po dostihu emoce, tým kolem populárního bělouše dokonce uvažoval o podání protestu k Dostihovému soudu.

Letos se Amant Gris nejevil v takové kondici, na kterou byli jeho fanoušci dřív zvyklí: "Nikdo nejde do Velké proto, aby se zúčastnil slavnostní přehlídky, každý věříme v nějaký úspěch na dráze.  A já věřím v ten Amant Grisův. Je to starý harcovník, moc dobře ví, co znamená druhá neděle v říjnu… Věřím, že právě ve Velké ukáže, že už ho dostihy zase baví. Po všech těch zklamáních a problémech by si to určitě zasloužil," řekl Amant Grisův trenér Radek Holčák pro server paddock-revue.cz. Do boje vyrazí i běloušův tréninkový partner Bremen Plan. I jeho forma ale bude po letošních nepřesvědčivých výkonech překvapením.

Klaus jde na start za sto tisíc

Smůla v posledních letech provází ve Velké pardubické i trenéra Čestmíra Olehlu, který v minulosti připravoval Železníka nebo Registanu. Pro letošek chystal skvělého Baggia. Právě on měl být největším soupeřem Tiumena. Několik dní před uzávěrkou startovní listiny ale vyšetření ukázalo, že má kůň drobné zranění. Loni byl Baggio vyškrtnut kvůli teplotám dokonce až v den Velké. Proto se Olehla rozhodl k nevídanému kroku – na poslední chvíli přihlásil za stotisícový poplatek šestiletého Klause, který se rázem stal jedním ze spolufavoritů.

Ukázat své kvality chtějí ale i další mladí účastníci – Zulejka, Valldemoso, který loni nešťastně skončil už na Taxisu, Aspirant či Wavelight Laser. Už teď mají šanci na nejvyšší místa, ale celou dostihovou a hlavně "velkopardubickou" kariéru mají ještě před sebou.

Velká letos bez cizinců

Do 121. Velké pardubické se kvalifikovalo celkem 29 koní – 24 v českém tréninku a pět zahraničních kandidátů -  čtyři koně z Irska a jeden ze Švýcarska. Přesto se ani jeden z cizinců v Pardubicích neukáže. Zahraničí bude zastupovat pouze francouzský jezdec působící ve Švýcarsku Julien Lemée, jenž povede Aspiranta. "Každý cizinec, který v posledních letech přijel, pro spolek znamenal poměrně značné náklady. A to je něco, co si v současné situaci nemůžeme dovolit. Na poslední chvíli jsme ještě vyjednávali o dohlášení koně od francouzského trenéra Jéroma Follaina. Nakonec i z toho sešlo," komentoval situaci ohledně zahraničního nezájmu o Velkou předseda představenstva Dostihového spolku Jan Němec.

Podle Němce současný management nehodlá - na rozdíl od předchozího vedení spolku - na účast cizinců ve Velké výrazně doplácet. Protože Velká pardubická zůstává součástí mezinárodního krosového seriálu Crystal Cup, je zřejmé, že určitý zájem na mezinárodních vztazích tu pro budoucnost je.

Dostih v ohrožení?

Před letošním ročníkem Velké pardubické se Josef Váňa pustil do kritiky nového vedení Dostihového spolku. Nelíbí se mu, že se už sedm let nezměnila dotace dostihu (4,5 milionu korun) i fakt, že nepřijedou koně ze zahraničí. "S cizími koňmi má Velká úplně jiný náboj a mluví se o ní ve světě."

Nelíbí se mu ani, jak se vedení Dostihového spolku stará o dráhu: "Všichni koňaři tvrdí, že dvacet let zpět nebyla dráha v Pardubicích horší než teď. Opravdu to není jen můj názor, ale všech koňařů. Stojí to tam za h… Nedělají s tím, co mají," zlobil se v rozhovoru pro Právo.

Čtyři dny před Velkou pardubickou navíc přišla ze závodiště zpráva, že na několika místech došlo k poškození trávníku – na cílové rovině, na doskoku Taxisu a na celé Irské lavici. Vyšetřování prokázalo, že tráva byla spálená herbicidem. Jak k této události došlo a kdo za ni má zodpovědnost, stále šetří policie. Vypálená místa musela být provizorně přestříkána zelenou barvou. Pardubická primátorka navíc uvedla, že Dostihový spolek od výměny vedení čelí anonymním výhružkám.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články