Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Váňu s Tiumenem se pokusí sesadit 22 soupeřů

Pardubice - Na start 122. Velké pardubické míří 23 koní a jezdců. Největší hnězdou je samozřejmě trojnásobný vítěz Tiumen, v jeho sedle není nikdo jiný než Josef Váňa, který bude útočit na devátý jezdecký triumf. Váňa posílá do dostihu pět koní, vedle Tiuemena i dvojnásobnou vítězku Sixteen. Největším soupeřem Tiumena je podle bookmakerů jeho synovec Trezor, který suveréně kraloval kvalifikacím. V početném poli jsou hned čtyři zahraniční účastníci - a minimálně s Maljimarem a Uncle Juniorem by měli domácí trenéři počítat jako s vážnou konkurencí. Kdo se tedy v sobotu postaví na start 122. Velké pardubické? S kým počítat a kdo může překvapit? Přímý přenos z dostihového odpoledne na pardubickém hypodromu sledujte živě na ČT sport a našem webu v sobotu 13. října od 11:25. Hlavní dostih odstartuje v 16:25.

12 TIUMEN (POL)
11 let, hnědák, valach
trenér Josef Váňa, stáj Köi-Dent
Král Velké pardubické útočí na čtvrté vítězství v řadě, čímž by se stal nejúspěšnějším koněm historie dostihu. Nikomu se dosud nepodařilo vyhrát čtyři ročníky v řadě. Letos se na dráze ukázal až v zářijové kvalifikaci, ve které si po chybě na Havlově skoku přišel pro třetí místo.
Žokej Josef Váňa je rekordmanem Velké. Dokázal ji vyhrát osmkrát jako jezdec a devětkrát jako trenér. Na start nejtěžšího tuzemského dostihu jde po šestadvacáté.

Největší soupeř je z rodiny...

20 TREZOR (POL)
8 let, hnědák, valach
trenérka Hana Kabelková, stáj Epicos
Synovec Tiumena je hvězdou letošní sezony. Dokázal vyhrát dvě kvalifikace a je považován za jednoho z mála adeptů, kteří by mohli krále posledních ročníků Velké ohrozit. Loni ve Velké pardubické ztroskotal na Havlově skoku.
Angličan Liam Treadwell patří na Britských ostrovech mezi elitu. Vyhrál i Velkou národní. Ve Velké pardubické dosud nestartoval. Pokud by dokázal vyhrát, stal by se teprve druhým jezdcem v historii, kterému se oba slavné překážkové dostihy podařilo vyhrát.

Trezor
zdroj: pardubice-racecourse.cz

Spolufavorité, kteří mohou sahat po vítězství...

1 VALLDEMOSO
8 let, ryzák, valach
trenér Jiří Uhl, stáj DS Sendy Ostrava – Uhl
Mohutný ryzák startoval ve Velké pardubické už dvakrát. Před dvěma lety upadl na Taxisu, loni skončil třetí. Nestačil jen na Tiumena a Sixteen. Letos si doběhl pro dvě druhá místa v kvalifikačních dostizích – v květnu nestačil na Trezora a v září na Ronina.
Žokej Dušan Andrés změnil zaměstnavatele, aby mohl jet ve Velké pardubické právě Valldemosa. Na start Velké pardubické se postaví po osmnácté, jediné vítězství získal v roce 2007 se Sixteen.

Valldemoso
zdroj: pardubice-racecourse.cz

3 BELMONT (POL)
8 let, hnědák, valach
trenér Josef Váňa, stáj Dr. Charvát
Kvalitní překážkář, který měl dlouho zdravotní potíže. Loni v Ceně Labe skončil druhý za Nikasem. Druhým místem se v květnu kvalifikoval do Velké, nestačil pouze na Karlsbada.
Žokej Josef Váňa mladší se propracoval mezi elitu českých překážkových jezdců. Nyní působí v Itálii. Ve Velké pardubické startoval čtyřikrát, maximem jsou dvě druhá místa.

4 SIXTEEN (FR)
12 let, bělka
trenér Josef Váňa, stáj Jaroslav Bouček Buc-Film
Spolu s Tiumenem asi nejpopulárnější kůň v Česku. Bílá královna dokázala Velkou vyhrát dvakrát, v každé ze svých pěti účastí se umístila mezi prvními třemi. Po skvělém výkonu loni nestačila pouze na Tiumena. Letos se představila jen v srpnové kvalifikaci, kterou dokončila jako sedmá. Čeká ji poslední dostih kariéry.
Tradičním partnerem Sixteen je žokej Josef Bartoš, špička našich překážkových jezdců. Velkou pardubickou vyhrál dvakrát – se Sixteen a Decent Fellow.

Sixteen a žokej Josef Bartoš
zdroj: ISIFA/Lidové noviny autor: Tomáš Krist

7 KLAUS (POL)
7 let, hnědák, valach
trenér Čestmír Olehla, stáj Dr. Charvát
Klaus se účastnil Velké pardubické už loni, ale po chybě na Velkém vodním příkopu dostih nedokončil. V červnové kvalifikaci byl čtvrtý a v srpnu nestačil pouze na fenomenálního Trezora.
Žokej Jaroslav Myška patří mezi špičku našich překážkových jezdců, ve Velké startoval čtyřikrát a nejlépe byl třikrát čtvrtý.

Klaus
zdroj: pardubice-racecourse.cz

14 RONINO (POL)
7 let, hnědák, valach
trenér Čestmír Olehla, stáj Wrbna Racing
Nadějnému hnědákovi se připisuje velká budoucnost. Po zdravotních problémech vyhrál poslední kvalifikaci, ve které si připsal mimo jiné skalp Tiumena.
Jezdecký světoběžník Jiří Kousek startoval ve Velké pardubické už šestkrát, v roce 2008 skončil druhý s Hirschem.

17 MALJIMAR (IRE)
12 let, hnědák, valach
trenér Nick Williams, stáj Mrs. Jane Williams
Velmi kvalitní irský překážkář se účastnil i Velké národní, kterou ale nedokončil. Má bohaté zkušenosti s dostihy na ostrovech i ve Francii. Vyhrál ve francouzském Fontainebleu kros na šest kilometrů a poradil si i s dostihem na 7 300 metrů.
Žokej James Reveley patří na Britských ostrovech mezi nejlepší překážkové jezdce.

13 UNCLE JUNIOR (IRE)
11 let, hnědák, valach
trenér William P. Mullins, stáj Mrs. M. McMahon
Prověřený steepler dokázal vyhrát v Punchestownu i Cheltenhamu. Zúčastnil se i dostihu ve francouzském Le Lion-d'Angers na 7 300 metrů, který dokončil jako šestý.
Žokej Emmet Mullins patří mezi zkušené překážkové jezdce, ve Velké pardubické se dosud neobjevil.

Uncle Junior
zdroj: ČT24

Střed pole, ze kterého by mohl překvapit kdokoliv...

2 NIKAS
7 let, hnědák, valach
trenér Stanislav Popelka, stáj Castor
Loni vyhrál Cenu Labe – předzkoušku Velké. Získal v ní skalp Belmonta, Imbira či Tomise. Kvalifikoval se sedmým místem v květnové kvalifikaci. V srpnu vyhrál dostih první kategorie.
Jezdci Petrovi Tůmovi se letos daří, útočí na titul slovenského šampiona na překážkách. Svůj jediný start ve Velké pardubické nedokončil.

9 ASPIRANT (POL)
9 let, hnědák, valach
trenér Jiří Janda, stáj Dr. Charvát
Ryzák v majetku doktora Charváta patří mezi spolehlivé skokany. Poslední vítězství si připsal už v roce 2010. Loni ve Velké chyboval na Havlově skoku a skončil sedmý. Do letošního ročníku se kvalifikoval v srpnu čtvrtým místem, v září dokončil sedmý blízko za nejlepšími.
Jezdec Ondřej Velek startuje na překážkách i na rovinách. Do Velké pardubické se podívá poprvé.

Aspirant
zdroj: pardubice-racecourse.cz

10 MANDARINO
11 let, tmavý hnědák, valach
trenér Stanislav Popelka, stáj EŽ Praha
Populární Mandarino je jedním z nejlepších steeplerů českého chovu. Je příbuzným trojnásobného vítěze Velké Sagara. Rychlost z mladších let mu už schází, přesto v srpnové kvalifikaci porazil mimo jiné Sixteen a skončil šestý. Ve Velké pardubické zatím nasbíral dvě čtvrtá a jedno páté místo.
Žokej Pavel Kašný startoval ve Velké devětkrát, nejlépe byl s Eliškou Přemyslovnou třetí.

Mandarino
zdroj: pardubice-racecourse.cz

11 KARLSBAD (GER)
9 let, tmavý hnědák, valach
trenér František Holčák, stáj K-K Metal
Zkušený steepler byl dlouho podceňován, v červnové kvalifikaci ale všechny ohromil a nenašel přemožitele. Spolehlivý výkon podal i v září, když skončil čtvrtý za Roninem, Valldemosem a Tiumenem. Loni upadl na Taxisu.
Úspěšnou spolupráci z kvalifikace si s Karlsbadem zopakuje v Česku působící Francouz Thomas Boyer. Velkou pardubickou si vyzkoušel už jednou, s Roosveltem skončil v roce 2009 sedmnáctý.

Karlsbad
zdroj: pardubice-racecourse.cz

15 GRILIAS
8 let, tmavý hnědák, valach
trenér Josef Váňa, stáj Statek Chyše-Váňa
Podceňovaný hnědák letos překvapil skvělým výkonem v poslední kvalifikaci, kterou dokončil jako pátý. Pravidelně sbírá kvalitní umístění, i když na nejužší špičku mu kvalita chybí.
Australan Paul Francis Hamblin už ve Velké pardubické startoval v roce 2009, v sedle Maratha skončil dvanáctý.

22 BREMEN PLAN (POL)
9 let, hnědák, hřebec
trenér Radek Holčák, stáj Nýznerov
Talentovaného skokana zastavily v kariéře zdravotní potíže. Vyhrál postupně všechny rámcové dostihy při Velké pardubické, ale v samotném vrcholu sezony mu štěstí vždy chybělo. Jednou ji po pádu jezdce nedokončil, loni skončil šestý. Letos nedokončil srpnovou kvalifikaci, v zářijové se po aktivním průběhu nakonec propadl a skončil desátý.
Jezdec Josef Sovka střídá překážkové dostihy s rovinovými, ve Velké pardubické startoval třikrát, loni skončil s Flambionem čtvrtý.

Bremen Plan
zdroj: pardubice-racecourse.cz

16 TOMIS
11 let, hnědák, valach
trenér Antonín Novák, stáj DS Malá Morávka
Kvalitní polokrevník si připsal řadu úspěchů, dokázal zvítězit i v Ceně Labe. Letos zaznamenal skvělé výsledky, když v květnové kvalifikaci skončil těsně třetí a v Cross country Albertovce nestačil pouze na Valldemosa.
Žokej Bohuslav Mátl startoval ve Velké pardubické pětkrát, nejlépe byl šestý s Jungem.

Jejich úspěch by byl překvapením...

18 ORPHEE DES BLINS (FR)
10 let, hnědka
trenér Grzegorz W. Wroblewski, stáj DS Pegas
Francouzská rodačka byla do Čech kupována právě kvůli startu ve Velké pardubické. Letos se na dráhu vrátila po roční přestávce a hned dvakrát zvítězila v menších dostizích. V srpnové kvalifikaci si vedla skvěle a skončila třetí.
Žokej Jan Faltejsek patří mezi nejlepší české jezdce, v poslední době působí v Anglii. Z dosavadních šesti startů ve Velké pardubické vytěžil dvě sedmá místa.

23 DOCTOR PAT (IRE)
8 let, hnědák, valach
trenér Enda Bolger, stáj John P. McManus
V kariéře získal dvě vítězství ve steeplechase, naposledy v roce 2009. Letos v září obsolvoval dva dostihy přes proutěné překážky. Kvalifikoval se pátým místem v dostihu na 4 800 metrů.  
Žokej Richard McLernon skončil letos jen těsně druhý ve Velké národní. Ve Velké pardubické se představí poprvé.

Doctor Pat
zdroj: ČT24

6 IMBIR (POL)
8 let, ryzák, valach
trenér Jaroslav Votava, stáj Quartis-Zámecký Vrch
Nadějný ryzák se v roce 2009 účastnil italského překážkového vrcholu Gran Premia. Dostih nedokončil. Na větší úspěch stále čeká. V zářijové kvalifikaci skončil s velkou ztrátou devátý.
Žokej Marcel Novák zažívá velmi vydařenou sezonu. V současné době vede šampionát překážkových jezdců. Ve Velké pardubické startoval třikrát, dokončil pouze jednou – jako šestý s Ascotem.

21 LE JACKPOT (FR)
8 let, ryzák, valach
trenér Jaroslav Brečka, stáj MPL Racing
Francouzský rodák je po 16 letech první slovenským koněm na startu Velké pardubické. výraznějších úspěchů zatím nedosáhl, v srpnu kvalifikaci nedokonči a v září ji absolvoval na jistotu daleko za polem.
Žokej Jaroslav Brečka je historicky nejúspěšnějším slovenským překážkovým jezdcem, v roce 1992 vyhrál Velkou pardubickou s Quirinusem.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Pavlem Fučíkem

Outsideři...

8 WYONA (GER)
6 let, ryzka
trenér Josef Váňa, stáj Vasury Kolesa
Mladou klisnu letos provázela smůla, tři dostihy nedokončila. Kvalifikovala se v květnu čtvrtým místem za Trezorem, Valldemosem a Tomisem.
Michal Kubík využil šanci, kterou mu ve svých stájích dal Josef Váňa, a bezezbytku ji využil. Velkou pardubickou jede poprvé.

5 CABERNET (GER)
7 let, ryzák, valach
trenérka Zdena Havlíčková, stáj DS Pegas
Patří mezi největší outsidery, jediné vítězství na překážkách zaznamenal v roce 2009. V srpnové kvalifikaci proběhl cílem jako poslední, desátý.
Rostislav Benš ve Velké pardubické dosud nestartoval. Bratr jeho dědečka ji dvakrát vyhrál s Morem.

19 ARGENTAN
8, let, bělouš, valach
trenér František Kovačík, stáj DS RE&LA Frančák
Jeden z outsiderů dostihu. Jediné vítězství kariéry vybojoval loni v Albertovci v dostihu třetí kategorie. Právo na start ve Velké pardubické si vyběhl v květnové kvalifikaci, kterou dokončil jako poslední.
Žokej Marek Stromský je pověstným smolařem Velké pardubické. O vítězství s Amant Grisem ho připravila až dodatečná diskvalifikace kvůli neobjetí točného bodu. Před dvěma lety tato dvojice o pouhý nos prohrála s Tiumenem a Josefem Váňou.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články