Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

V Táboře začne SP v cyklokrosu, Štybar jej propásne

Praha - Úvodním závodem v Táboře dnes začne nový ročník osmidílného seriálu Světového poháru v cyklokrosu. Na startu nebudou chybět hlavní favorité Belgičané, kteří zcela dominovali poslednímu mistrovství světa na své půdě, ale o slovo se budou chtít přihlásit i čeští jezdci. Znalosti trati v domácím prostředí budou moci využít i o týden později, kdy je na programu druhý závod v Plzni.

Cyklokrosař Martin Bína
zdroj: ČT24

"Pokaždé je ten start trochu nervózní. Je to doma, je to před domácím publikem, ale zase na druhou stranu na trati, která nám sedí. Věřím, že v Táboře se kluci předvedou a něco dokážou i ti mladí v třiadvacítce a juniorech, což jsou vždy velké neznámé, jak budou tyto kategorie vypadat," řekl reprezentační trenér Stanislav Bambula.

Obejít se bude muset bez tradičního lídra Zdeňka Štybara, jenž zatím odpočívá po silničních závodech, jimž se rozhodl dát přednost. Cyklokros tak už bere jen jako doplněk přípravy na další sezonu na silnici. "Zdeněk nám tam na špici odváděl tu největší práci. Teď to bude na klukách, jako jsou Radek Šimůnek s Martinem Bínou, aby se tam někdo z nich dokázal zase na tyto pozice dostat," prohlásil Bambula.

Právě na Bínu se bude upírat velká pozornost. Do prestižních závodů se po vleklých potížích s koleny vrátí na známé trati, kde jel poslední velký závod na MS 2010 (tehdy skončil čtvrtý) a kde se stal také juniorským mistrem světa. "Nechci říkat nic konkrétního," odmítl Bína nastínit, s jakým umístěním by byl spokojený v nedělním klání, na které mají fanoušci vstup zdarma.

Program závodů Světového poháru v cyklokrosu 2012/13:

21. října - Tábor,
28. října - Plzeň,
24. listopadu - Koksijde (Belg.),
2. prosince - Roubaix (Fr.),
23. prosince - Namur (Belg.),
26. prosince - Heusden-Zolder (Belg.),
6. ledna - Řím (It.),
20. ledna - Hoogerheide (Niz.).

"Sám jsem plný očekávání, těším se na to a chci se poprat o nejvyšší příčky, ale moudřejší budeme až v neděli ve čtyři hodiny odpoledne," podotkl Bína. Připustil však, že mu určitě pomůže dobrá znalost trati. "Trať znám a ničím mě nepřekvapí. Budu tam navíc už tři dny před závodem, takže ji zase budu moct dostat do hlavy," plánoval Bína.

Největší překážkou bude skutečnost, že na startu bude stát až úplně na chvostu. "To je trošičku horší. Dvě sezony jsem nejezdil, takže samozřejmě nemám žádné body a budu stát až na konci. Bude to stát spoustu sil, ale musím se prokousávat dopředu a vybojovat si to nazpátek. To se nedá nic dělat, jiná cesta nevede," připomněl Bína.

Mírně pozměněnou trať, která bude oproti minulosti o 200 metrů kratší, si již vyzkoušel nejúspěšnější reprezentant z posledního MS v Belgii Radomír Šimůnek. "Je připravena jako vždy ve vysokém standardu, změny na trati vítám a jsou příjemným překvapením. Myslím si, že to zatraktivní závod a pomůže mně a potažmo českým reprezentantům. Na zdejší trati velmi rád startuji," pochvaloval si Šimůnek.

Je nám líto, video expirovalo.
Cyklokros před SP

Favority celého Světového poháru představuje především trio belgických hvězd Kevin Pauwels, který bude obhajovat prvenství, mistr světa Niels Albert a ostřílený veterán Sven Nijs.

Týden po startu na jihu Čech se seriál Světového poháru přesune do Plzně, kde se v neděli 28. října pojede druhý závod. Všechny kategorie se budou v jednotlivých dějištích potkávat, pouze v Roubaix a v Namuru se nepojedou závody mužů do 23 let a juniorů.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články