Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

V Rusku se nic nezměnilo, zlobí se WADA. Tamější antidopingová agentura pořád nefunguje

Stále bez akreditace je Ruská antidopingová agentura (RUSADA). Světová antidopingová agentura (WADA) potvrdila její suspendaci, Rusové podle ní stále neudělail potřebné kroky k tomu, aby WADA mohla agenturu uznat jako funkční.

Sport
zdroj: ČT4

Generální ředitel WADA Oliver Niggli ve středu po jednání výkonného výboru uvedl, že se na statusu RUSADA nic nezměnilo. "Nebylo potřeba o tom hlasovat a nikdo to ani nenavrhl. Nic se tam nezměnilo," řekl Niggli.

RUSADA byla kvůli velkým prohřeškům proti regulím WADA suspendována v listopadu roku 2015. Jednou z hlavních podmínek pro obnovení činnosti agentury je uznání McLarenovy zprávy, jež upozornila na systematický dopingový systém v Rusku vedoucí k podvodům na zimních olympijských hrách v Soči 2014.

Problémem je také moskevská antidopingová laboratoř. "Máme do ní už delší dobu pouze omezený přístup," uvedl generální ředitel RUSADA Jurij Ganus. "Tím porušujeme pravidla WADA, protože má právo na provádění inspekcí," dodal.

Nefunkčnost RUSADA zároveň znamená pokračování suspendace Ruska z Mezinárodní atletické federace (IAAF) a Mezinárodního paralympijského výboru (IPC).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články