Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

V Račicích odstartoval SP v rychlostní kanoistice, čeští favorité postoupili

Račice (Litoměřicko) - Čtyři české lodě postoupily na Světovém poháru v rychlostní kanoistice v Račicích do finále na 1000 metrů. Kanoista Martin Fuksa, který vynechal úvodní díl SP v Miláně, dokonce vyhrál svoji rozjížďku a postoupil přímo druhým nejlepším časem. Rychlejší byl pouze favorizovaný Němec Sebastian Brendel v jiné jízdě. Totéž se Fuksovi povedlo i na poloviční trati, na níž se pojede finále v neděli. Na pětistovce prošli přímo do boje o medaile i Jaroslav Radoň s Filipem Dvořákem, kteří byli jasně nejrychlejší.

 
Je nám líto, video expirovalo.
V Račicích začal SP v rychlostní kanoistice

V Račicích rychlostním kanoistům nepřálo počasí, bylo zamračeno, zima, ale hlavně foukal silný vítr. "Kvůli povětrnostním podmínkám to byl dlouhý kilák, ale jsem spokojený. Vždycky je výhoda postoupit z rozjížďky rovnou do finále, protože ušetříte hodně sil. Zvlášť, kdy se jedná o kilometr, který je strašně dlouhý," uvedl dvojnásobný mistr Evropy Fuksa. "Nejvíc tady vadí vítr, hodně se točí."

Do boje o medaile prošel na kilometru také kajakář Josef Dostál, z jehož kategorie se přímo do finále z rozjížděk nepostupovalo. Český reprezentant se tak při první jízdě šetřil, v semifinále ale předvedl vynikající výkon, přičemž rychlejší než on byl pouze Murray Stewart z Austrálie. Dostál měl díky vysoké a těžké postavě v protivětru výhodu. "Vítr proti mám rád, kilometr je trochu delší a silově náročnější a ostatní nejsou takoví pořízci," vysvětlil.

Přímý postup na kilometrové trati unikl deblkanoistům Radoňovi s Dvořákem, dvojnásobní stříbrní medailisté ze závodu v Miláně ale vše napravili nejrychlejším časem v semifinále. "Start byl dobrý, ale úplně nám to nesedlo, nechali jsem si Němce moc ujet," řekl o nepovedené rozjížďce Radoň. Jeho kolega Dvořák dal za cílem najevo zklamání naštvaným úderem pádla do vody. Na pětistovce ale už byli úspěšní na první pokus.

Ve finále na 1000 metrů jsou i Lukáš Trefil, člen bronzového olympijského čtyřkajaku, který v Račicích kvůli rekonvalescentovi Danielu Havlovi nestartuje, s Jakubem Adamem. Na deblkajaku si vyjeli finále druhým místem ve své semifinálové jízdě.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články