Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

V Račicích jako na olympiádě, říká Dostál a chce světový rekord na 500 metrů

Je ve velké pohodě. Rychlostní kajakář Josef Dostál cítí, že po vodě létá, a jako každý rok si v přípravě vylepšuje osobní rekordy.Teď se měl připravovat v Tokiu na olympijský závod, ale olympiáda je kvůli koronaviru o rok odložena, a tak může ukázat svaly na mistrovství republiky v Račicích, které startuje ve čtvrtek.

Trojnásobný olympijský medailista se v Račicích představí pětkrát. Na kajaku pojede olympijský kilometr individuálně a na deblkajaku s Radkem Šloufem, doplňkově absolvuje 500 a 200 metrů a do čtyřkajaku usedne na pětistovce.

"Byl bych zklamaný, kdybych všechno nevyhrál," řekl Dostál novinářům. "Chci si dokázat formu, takže mi nebude stačit jet na vítězství, ale budu se snažit o co nejlepší výkony. Atmosféru olympiády si zkusím navodit sám a představit si, že kluci jsou Maďaři, Portugalci, Dánové, kteří mi chtějí vzít olympijské zlato."

Doma nemá konkurenci a i na tréninku slýchá, že se s ním nedá jezdit. "V posledních pár dnech mi to na vodě lítá," pochvaloval si Dostál. Proto se nebál vyhlásit, s jakým náskokem zkusí vyhrávat. "Kilák a pětistovku o dvoje bojky, to je dvacet metrů, a dvoustovku aspoň o půl vteřiny. To jsou dost ambiciózní cíle, když bude zaďák (zadní vítr). A když bude proťák, tak bych to všechno zdvojnásobil," uvedl.

Stanovil si ještě jeden cíl. V případě dobrých podmínek by chtěl atakovat světový rekord na pětistovce. Touží vylepšit čas Němce Toma Liebschera 1:35,104. "Račice nejsou ideální místo pro rekord, ale je tam teď teplá voda, loď líp klouže, a kdyby byl zadní vítr, čas by se dal stlačit možná i pod 1:34," odhadl Dostál.

Závodit bude na nové lodi, s kterou se stále ještě sžívá. "Malinko mám problém s kormidlováním, má jiné uchycení tzv. téčka. Ale zajel jsem na ní všechny své rekordní časy, takže se těším, jak to bude vypadat na závodech," řekl.

S odložením olympijských her o rok se vypořádal už dávno. Navíc mu za rok bude 28 let, což by měl být ideální kajakářský věk. "Nejsem pověrčivý, abych tomu úplně věřil, ale někde vzadu v hlavě to za rok mít budu," podotkl Dostál s úsměvem.

Trénink bez sezonního vrcholu mu nevadil. Motivací mu je kanoistika jako taková. "Tak mě baví, že mi nedělá problém přijít na trénink, odmakat si to a odejít. Jsem rád, že můžu dělat, co mě baví, a neomezujeme mě společenská situace," uvedl.

Navíc našel i pozitiva sezony bez olympijských her či jiné světové akce. Vyčistil si hlavu. "Je důležité si psychicky odpočinout a to se právě stalo. Naučil jsem se muškařit, užíval jsem si léto a chodil na zmrzlinu. Musím říct, že tyhle věci mi léto zpříjemnily a už se těším, až se na podzim vrhnu do tréninku," řekl Dostál.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články