Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

V Praze se koná SP ve vodním slalomu, všichni Češi se kvalifikovali

Praha - Všichni olympijští vítězové z Pekingu se o víkendu představí v prvním závodě světového poháru ve vodním slalomu, který se uskuteční v Praze-Troji. Už dnes se však jely kvalifikace a všechny české lodě postoupily do závodu. Do české metropole se pohár vrací po dvou letech, loni se Praha mezi pořadatele nedostala. Celkově se zde přední světoví kanoisté představí podeváté. Závod bude pro všechny startující první velkou mezinárodní prověrkou v sezoně, před dvěma týdny bylo totiž kvůli vysoké hladině Dunaje zrušeno mistrovství Evropy na Slovensku. Podobné problémy, ale v menší míře mají i pražští pořadatelé. Přímé přenosy odvysílá v sobotu a neděli program ČT4.

"Starosti s vodou trochu máme, hladina je díky vyššímu průtoku zvýšená. Závody to ale neohrožuje," řekl ředitel organizačního výboru Jiří Rohan. Situaci by podle něj mohly zkomplikovat jen vydatné deště.

Před dvěma lety se v Praze z vítězství radovala kajakářka Štěpánka Hilgertová a deblkanoisté Marek Jiras a Tomáš Máder, kteří již ale ukončili aktivní kariéru. Dvojnásobná olympijská šampionka Hilgertová bude ale patřit mezi favoritky i tentokrát.

"Bude to první skutečný závod. Do dneška jsem jela jen čtyři nominační závody a jednu kvalifikaci na mistrovství Evropy. A ty já jezdím s jinou motivací, kvalitou. Hlavně na jistotu," uvedla dvaačtyřicetiletá legenda českého vodního slalomu. "Teď mě čeká úplně něco jiného a jsem sama zvědavá, jestli to v závodě dokážu posunout někam jinam a zrychlit," řekla Hilgertová.

Mezi české medailové naděje budou patřit i kajakáři Vavřinec Hradilek, Irena Pavelková, kanoista Stanislav Ježek a deblkanoisté Jaroslav Volf, Ondřej Štěpánek. "Myslím, že máme dobrou formu, o čemž jsme mohli přesvědčit již na mistrovství Evropy. Škoda, že bylo zrušené," uvedl Štěpánek, jenž by se svým parťákem rád v domácím prostředí získal skalp trojnásobných olympijských vítězů bratrů Hochschornerů ze Slovenska.

Z kvalifikací prošli do závodu všichni čeští vodáci

O nejlepší české umístění v kvalifikaci se postarala čtvrtým místem kajakářka Irena Pavelková, mezi postupující čtyřicítku se dostaly také devátá Štěpánka Hilgertová i sedmnáctá Marie Řihošková.

Do třicítky postupujících kanoistů se vešli dvanáctý Michal Jáně, šestnáctý Stanislav Ježek a dvaadvacátý Jan Mašek. V postupující dvacítce mezi deblkanoisty jsou také osmí Lukáš Přinda s Janem Havlíčkem, dvanáctí Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem a sedmnáctí Tomáš Koplík a Jakub Vrzáň. Z kajakářů byl nejlepší pátý Vít Přindiš, Vavřinec Hradilek byl sedmý a Luboš Hilgert osmnáctý.

V kvalifikaci singlkanoistek byla čtvrtá Kateřina Hošková a jedenáctá Anna Kašparová. Mezi kanoisty byl nejrychlejší Brit David Florence, v C2 jeli nejlépe slovenští bratři Hochschornerové, kvalifikaci kajakářek vyhrála Rakušanka Corinna Kuhnleová a kajakářům vládl Němec Alexander Grimm.

V sobotu jsou na programu finále kategorií C1 a C2, o den později obě kategorie K1. Na závody se přihlásilo 278 kanoistů z 38 zemí, mezi kterými nechybějí ani zástupci Senegalu a Nigérie. "Tentokráte přijeli i závodníci z Íránu, kteří se nám hlásili pět let, ale nikdy nedorazili. Teď se nepřihlásili, ale rovnou nám zaklepali na dveře," pousmál se Ježek, jenž se tradičně na závodech podílí i jako organizátor.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články