Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

V dopingové síti meldonia uvízla i plavecká hvězda Jefimovová

Moskva - Úřadující mistryně světa na trati 100 metrů prsa Julija Jefimovová je další ruskou sportovkyní, jež byla pozitivně testována na látku meldonium. Třiadvacetileté plavkyni hrozí coby opakované dopingové hříšnici doživotní distanc.

Julija Jefimovová
zdroj: ČTK/AP autor: Michael Sohn

Bronzová olympijská medailistka z Londýna byla při užívání látky, která je zakázána od ledna, přistižena při mimosoutěžní kontrole. "Federace o pozitivním dopingovém testu Jefimovové na meldonium ví," potvrdil agentuře TASS zdroj z Ruské plavecké federace (AFSF).

Celkem čtyřnásobná mistryně světa z prsařských tratí Jefimovová, jež žije od roku 2011 ve Spojených státech, už za sebou jeden dopingový prohřešek má. V květnu 2014 dostala šestnáctiměsíční distanc za užívání anabolického steroidu DHEA. Trest jí vypršel loni v únoru, takže mohla slavit zlatý comeback na srpnovém mistrovství světa v Kazani.

Rodačka z Grozného má ve sbírce celkem deset medailí z MS v dlouhém bazénu a pět z ME. Na šampionátech v krátkém bazénu nasbírala další čtyři medaile, přičemž o pět z ME v Herningu 2013 ještě přišla po prvním dopingovém trestu.

Čísla pozitivně testovaných stále rostou

Meldonium vyvinul lotyšský vědec Ivar Kalvinš pro lidi se srdečními problémy, ve sportu však může tato látka zlepšovat výkonnost. Proto ji světová antidopingová agentura WADA od 1. ledna zařadila na černou listinu. Od té doby na něj bylo pozitivně testováno už zhruba sto sportovců. Mezi nimi i slavní krajané Jefimovové: tenisová hvězda Maria Šarapovová, mistr světa v rychlobruslení Pavel Kuližnikov či olympijský vítěz v shorttracku Semjon Jelistratov. Kvůli pozitivnímu testu na meldonium se na dnes začínajícím halovém světovém atletickém šampionátu v Portlandu nepředstaví ukrajinská půlkařka Natalija Lupuová.

Výběr nejznámějších sportovců, kteří byli pozitivně testováni na meldonium:

Abeba Aregawiová (Švédsko) – atletika. Mistryně světa na dráze i v hale

Jekatěrina Bobrovová (Rusko) – krasobruslení. Mistryně Evropy, stříbrná z MS

Julija Jefimovová (Rusko) – plavání. Čtyřnásobná mistryně světa, bronzová z OH

Semjon Jelistratov (Rusko) – shorttrack. Olympijský vítěz a mistr světa

Pavel Kuližnikov (Rusko) – rychlobruslení. Pětinásobný mistr světa

Natalija Lupuová (Ukrajina) – atletika. Halová mistryně Evropy, stříbrná z HMS

Aleksandr Markin (Rusko) – volejbal. Bronzový z Evropských her

Davit Modzmanašvili (Gruzie) – zápas. Stříbrný z OH

Maria Šarapovová (Rusko) – tenis. Vítězka pěti grandslamů

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články