Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Úspěch nás zavazuje, hlásí český tým po zdaru na MS v Counter-Strike

Podle ředitele herní sekce českého týmu Entropiq je deváté místo na světovém šampionátu v taktické střílečce Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) jak závazkem, tak vzpruhou pro další působení týmu. Ačkoliv turnaj PGL Major ve švédském Stockholmu byl pro většinu týmu prvním turnajem takové úrovně, podařilo se jim zvítězit nad mnoha etablovanými týmy, včetně posledních šampionů.

Kapitán týmu Entropiq, Alexej "NickelBack" Trofimov
zdroj: PGL

Česká organizace Entropiq vstoupila na esportovou scénu relativně nedávno, projekt pokerového hráče a matematika Martina Kabrhela se ovšem velmi rychle prosadil jako velké jméno v českém rybníce.

V letošním roce se pak hráčům tohoto týmu podařilo začít psát úplně novou kapitolu českého CS:GO esportu, protože se kvalifikovali na Major, tedy obdobu světového šampionátu, jako první česká organizace. Stali se tak součástí boje o rekordní odměnu v podobě jednoho milionu dolarů pro šampiony, v přepočtu si tedy vítězný tým odnesl přes 22 milionů českých korun.

Vítězové světového šampionátu, ruští Natus Vincere
zdroj: Grunex.com autor: Rostislav Douša

Tomuto úspěchu ovšem předcházely kroky, které část fanoušků považovala přinejmenším za kontroverzní. Přestože Entropiq původně disponovali česko-slovenskou soupiskou, v letošním roce přijali úspěšnou, ovšem majoritně ruskou sestavu, která získala v očích českých fanoušků více prostoru pro realizaci než Češi. Taková zdání ředitel herní sekce, Pavel Klaban, odmítá. "S hráči z Entropiq Prague (druhý tým organizace s českou sestavou, pozn. redaktora) jsme od začátku, kdy jsme se rozhodli angažovat zahraniční sestavu, otevřeně komunikovali," uvádí Klaban. "Vše jim bylo vysvětleno a jejich počáteční obavy byly zažehnány, takže naše rozhodnutí bylo dobře přijato."

Spolupráce se zkušenou sestavou má podle herního ředitele i na českou sestavu pozitivní vliv, protože může české hráče posunout vpřed. "Mnoho fanoušků naše kroky chápe a jejich počet neustále roste i v Česku a na Slovensku," komentuje rozhořčení části fanoušků také výkonný ředitel Entropiq, Daniel Kloud. "Nic to nemění na tom, že máme společný cíl s ostatními domácími organizacemi rozvíjet lokální esportovou scénu, což se nijak nevylučuje s našimi světovými ambicemi."

Sestava vedená ruským kapitánem Alexejem Trofimovem, jenž vystupuje ve hře pod přezdívkou NickelBack, si zajistila místo na Majoru skrze východoevropskou kvalifikaci, kde se umístila na třetím místě za světovými trojkami Gambit a za budoucími vítězi světového šampionátu, sestavou Natus Vincere. Na samotném šampionátu pak hráči Entropiq ukázali vynikající formu, v úvodní části porazili například čtyřnásobné Major šampiony – dánský celek Astralis, horší situaci ovšem měli ve vyšší fázi turnaje. Ačkoliv jim k postupu do play-off, ambicióznímu cíli kouče Dimitrije Bogdanova zvaného hooch, zbývalo jediné vítězství, série tří proher proti týmům světové špičky jejich šance zhatila.

"Tento úspěch samozřejmě zavazuje a povzbuzuje do dalších bojů," potvrzuje herní ředitel Klaban. "Již tento týden se to projevilo vítězstvím v on-line turnaji Pinnacle Fall Series 2 s výhrou téměř 1 milion Kč."

Na ruskou sestavu ve službách českého týmu v nejbližší době čeká off-line akce V4 Future Sports Festival, i tam jsou jejich ambice nemalé. Kapitán NickelBack v rozhovoru pro herní portál Grunex nastínil touhu odnést si další trofej, herní ředitel ji potvrzuje. "Střetneme se zde s těmi nejlepšími zejména v podobě ostatních pozvaných týmů Gambit, BIG a Movistar Riders. Osobně věřím, že se nám to povede, pokud se poučíme z nedávných chyb."

Ani česká sestava, vystupující pod jmenovkou Entropiq Prague, nezůstává upozaděna. Ve spolupráci s dánským analytikem Allanem Petersenem se snaží konsolidovat výsledky zejména na domácí scéně. Zkouškou ohněm pro ně bude Mistrovství ČR v počítačových hrách, které proběhne na konci listopadu.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články