Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Trump se s vítězi Super Bowlu nesetkal, návštěvu šampionů z Philadelphie zrušil

Americký prezident Donald Trump zrušil na úterý plánované setkání s vítězi ligy amerického fotbalu NFL Philadelphia Eagles. Velká část týmu hodlala kvůli Trumpově politice a jeho kritice symbolického pokleknutí při hymně návštěvu Bílého domu ignorovat. Podle listu New York Times mělo přijít jen zhruba deset členů klubu.

Tom Brady s trofejí pro vítěze Super Bowlu
zdroj: REUTERS autor: Kirby Lee

Právě neúčastí většiny vítězů letošního Super Bowlu odůvodnil Trump zrušení akce. "Nesouhlasí se svým prezidentem, protože trvá na tom, aby hrdě stáli při státní hymně, s rukou na srdci, a vzdali tak čest skvělým mužům a ženám v armádě a lidu naší země," uvedl Trump.

"Eagles chtěli poslat menší delegaci, ale tisíc fanoušků, kteří se hodlali akce zúčastnit, si zaslouží něco lepšího." Americký prezident dlouhodobě kritizuje chování některých hráčů amerického fotbalu, kteří protestují proti rasismu, sociální nerovnosti a policejnímu násilí v USA tím, že při hymně před zápasem pokleknou.

Od nové sezony je toto gesto, s nímž jako první přišel před dvěma lety bývalý quarterback San Francisca Colin Kaepernick, v NFL zakázáno. "Tolik lží... Nikdo návštěvu neodřekl jen kvůli tomu, že Trump chce, abychom stáli při hymně. Prezident se stále snaží lidem vnutit lživý názor, že hráči jsou proti armádě," reagoval na Trumpovo odřeknutí pozvání člen vítězného týmu Eagles Torrey Smith.

"Ti, kteří chtěli jít, měli tu možnost dostat. Je zbabělé odřeknout slavnost jen proto, že většina lidí vás nechce vidět," dodal. Návštěvy šampionů profesionálních soutěží v Bílém domě jsou zavedenou společenskou událostí, po Trumpově zvolení do úřadu však tato tradice vyvolává spíše kontroverze.

Loni kvůli nesouhlasu s prezidentovou politikou odřeklo pozvání několik šampionů Super Bowlu z New England Patriots a vítězové basketbalové NBA Golden State Warriors nepřišli vůbec.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články