Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Trio elitních horolezců čeká tvrdý oříšek – Larke Peak

Praha - Elitní čeští horolezci Radek Jaroš, Petr Mašek a Petr Jonák v neděli vyrazí na himálajskou expedici a jejich cílem bude absolvovat technicky náročný prvovýstup na horu Larke Peak (6 380 m). Strmou jihovýchodní stěnou by na vrchol, který leží severně od osmitisícovky Manaslu, mohli premiérově vylézt právě čeští horolezci.

Výstup v Himálaji
zdroj: ČT24 autor: ČT24

"Je to výzva, protože cesta, kterou chceme jít nahoru, vypadá opravdu dost obtížně. Třeba na místě zjistíme, že to je nelezitelné. Může tam být i špatný, lámavý materiál a půjdeme od toho pryč," řekl Jaroš.

Sedmačtyřicetiletý horolezec zlezl už dvanáct osmitisícových vrcholů, teď se se svými parťáky chystá na jiný druh himálajské expedice. Ovšem i před vrcholem Larke Peak má respekt.

Radek Jaroš:

"Když je hora nižší, vůbec to neznamená, že by tam byla lehčí práce než na osmitisícovce. Je to úplně jiná disciplína, moje parketa je trochu jinde. Bude to pro mě trochu změna a návrat ke kořenům, musíme se nachystat hlavně na velkou technickou náročnost. Navíc o tom kopci víme opravdu velmi málo."

Hlavním tahounem miniexpedice by měl být Jonák, který stejně jako Jaroš pochází z Nového Města na Moravě. Právě Jonák se specializuje na technicky složité výstupy v různých terénech, od Českého horolezeckého svazu dostal za své prvovýstupy v Kyrgyzstánu, Grónsku a Pákistánu ocenění za nejlepší výstupy roku. Mladoboleslavský horolezec Mašek zase zlezl tři osmitisícové vrcholy a letos stanul na vrcholu jihoamerického Huascaránu.

Pokud by české trio výstup na Larke Peak zavrhlo, má v záloze i náhradní varianty. "Všechno budeme řešit opravdu až na místě. Už jsme předběžně v mapách obhlíželi okolní terény, a když to půjde, zkusíme i jiné věci," prohlásil Jaroš.

S Jonákem a Maškem dorazí do nepálské metropole Káthmándú během neděle, po týdenním putování stanou pod Larke Peakem. Pak by se měli začít pokoušet o výstup.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články