Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Trio českých horolezců vystoupilo na Muču Kiš, nejvyšší neslezenou a dostupnou horu světa

Horolezci Zdeněk Hák, Radoslav Groh a Jaroslav Bánský jako první vystoupili na vrchol Muču Kiš (7480 m n. m.) v pákistánské části pohoří Karákóram. Na dosud nejvyšší nevylezené hoře světa, na níž je legální přístup, stanuli v pátek 5. července. 

Čeští horolezci na vrcholu Muču Kiš
zdroj: explorersweb.com

Podle vedoucího expedice Groha v uplynulých letech marně usilovalo o výstup na Muču Kiš více než dvacet expedic složených z elitních horolezců z různých koutů světa. "Kombinace vysoké nadmořské výšky, strmých ledových stěn, nevlídného počasí s ohledem na monumentální vzdálenost mezi základním táborem a vrcholem činila horu nedostupnou," uvedl Groh.

Také česká expedice se potýkala s řadou komplikací včetně zdravotních potíží a nedostatečné aklimatizace. "Ani situace po příchodu do základního tábora na moréně Muchuvarského ledovce nebyla ideální. Prognóza slibovala jen krátké okno solidního počasí," konstatoval Groh. Kvůli množství sněhu na hoře hrozily laviny.

Výstup zahájili čeští horolezci 1. července. Překonat museli více než 3687 metrů převýšení a absolvovat vzdálenost přes 20 km. Denně lezli deset hodin a nocovali ve stanu ukotveném k ledové stěně.

Absolutně nejvyšší nezdolanou horou je Gangkhar Puensum v Bhútánu s nadmořskou výškou 7570 metrů nad mořem. Bhútánská vláda totiž zakazuje vysokohorské horolezecké expedice ve své zemi.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články