Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Trenéry roku jsou Prskavec starší a Rulík, do síně slávy vstoupilo šest velkých osobností

Trenéry roku za minulý rok se stali Jiří Prskavec starší, který vede šampiony ve vodním slalomu, a trenér hokejových vicemistrů světa do 20 let Radim Rulík.

Trenér Jiří Prskavec starší
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Prskavec starší je reprezentačním šéftrenérem českých vodních slalomářů. Ve vlastní skupině se věnuje nejen svému synovi, olympijskému šampionovi Jiřímu Prskavcovi mladšímu. Ten loni vyhrál mistrovství Evropy. Další člen této skupiny Vít Přindiš ovládl světový šampionát.

Při tréninku rodinné vztahy nehrají roli. "Na tréninku je Jířa jenom svěřenec. Odmala byl členem skupiny. Aby to celkově fungovalo, musí tyhle vztahy stranou. On je jeden článek týmu, ne jako táta a syn, ale jako trenér a závodník. Baví nás to oba a to je klíč k tomu, že i po těch dvaceti letech si máme na tréninku co říct a není to stereotyp," přiblížil Prskavec.

K ocenění má trochu rezervovaný postoj. "Ne vždycky to, že jeho svěřenci mají nejlepší výsledky, je známka toho, že je nejlepší trenér. Mělo by tady být daleko víc lidí. Třeba ti, kteří trénují děti a tak dále. Ti se sem nedostanou a není ta jejich práce tak zářivě vidět, ale patří jim dík, protože bez nich by to nešlo," poznamenal.

Je nám líto, video expirovalo.
Jiří Prskavec st. a Václav Svoboda hosty SZ

Rulík na přelomu loňského a letošního roku dovedl hokejové juniory k první medaili pro Česko po osmnácti letech. Na úvod šampionátu jeho svěřenci zaskočili favorizovanou Kanadu, kterou porazili 5:2. Pak postoupili až do finále, kde tentokrát zemi javorových listů podlehli 2:3 v prodloužení.

Stříbro bylo prvním cenným kovem pro český tým na tomto turnaji od bronzu v roce 2005. "Měli jsme skvělý realizační tým, měli jsme vynikající chemii. A měli jsme skvělé hráče. V průběhu tří čtyř let budou hrát za národní tým a budete je všichni znát," řekl při vyhlášení.

Suk objevitelem talentů

Trenérem objevitelem se stal Aleš Suk. V této kategorii se od roku 2013 připomínají první trenéři aktuálních osobností českého sportu. Suk na základní škole ve Vrchlabí vedl olympijské medailisty Evu Adamczykovou, Michala Krčmáře nebo Karolínu Erbanovou. Uměl poznat děti se sportovním nadáním. "Před každou cukrárnou kdekoliv u nás je talentů houfec. Otázka zní, jak vybrat a přesvědčit ty nejnadanější k pravidelné, systematické a náročné přípravě," uvedl Suk.

Poprvé byl oceněn nejlepší trenér z parasportu. Stal se jím kouč českých parahokejistů Jiří Bříza. Českou reprezentaci trénuje od roku 2013 a dovedl ji k nejvýraznějším výkonům a výsledkům. Zástupce parasportu byl také uveden do Síně slávy. Jednalo se o Václava Svobodu, trenéra paralympijského vítěze Jiřího Ježka a dalších handicapovaných cyklistů Michala Starka a Jiřího Boušky.

Vedle něj se členy Síně slávy, které nominují jednotlivé svazy, stalo dalších šest osobností. Nově je v ní plavecký trenér Jiří Kyněra, který vedl například Květoslava Svobodu nebo Olgu Šplíchalovou. Mezi legendy patří také veslařský trenér Milan Doleček starší, jenž byl u úspěchů skifaře Ondřeje Synka, nebo zástupce basketbalu Lubor Blažek. Ten trénoval české basketbalistky, které v roce 2010 dovedl až ke stříbru na mistrovství světa. Příslušné svazy také nominovaly vzpěračského trenéra, rozhodčího a organizátora Zdeňka Ereta, fotbalového trenéra především dětí a mládeže Luďka Procházku a in memoriam někdejšího trenéra šachistů Evžena Gonsiora.

Prvním vítězem ankety byl v roce 2013 trenér rychlobruslařky Martiny Sáblíkové Petr Novák. Cena za kolektivní sporty se vyhlašuje od roku 2017. Tehdy ji získal volejbalový trenér Jiří Zach a po něm začal kralovat kouč basketbalistů Ronen Ginzburg. Za rok 2020 se individuální ocenění nevyhlašovala. Tehdy byli oceněni "nezlomní trenéři", kteří motivovali své svěřence za koronavirové pandemie.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články