Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Trenér Nassar s odvoláním neuspěl. Z vězení už se patrně nedostane

Bývalý dlouholetý lékař gymnastické reprezentace USA Larry Nassar neuspěl s odvoláním proti trestu za sexuální zneužívání mladistvých závodnic. Michiganský nejvyšší soud v pátek jeho žádost o nové slyšení zamítl. Nassar dostal v roce 2018 trest vězení na 40 až 175 let. Již předtím byl odsouzen k 60 letům vězení za držení dětské pornografie.

Podle svých právníků by si Nassar zasloužil nové slyšení, protože se mu před čtyřmi lety nedostalo u soudu spravedlivého zacházení. Poukazovali na poznámky soudkyně Rosemarie Aquilinaové, která lékaře označila za monstrum, jež ve vězení zhyne jako zlá čarodějnice v Čaroději ze země Oz. "Právě jsem vám podepsala rozsudek smrti," řekla při vynesení verdiktu.

Nejvyšší soud připustil, že chování soudkyně mu přišlo znepokojivé. Zároveň konstatoval, že se Aquilinaová navzdory provokativním komentářům držela dohody o odsouzení, kterou vypracovali právníci.

Je nám líto, video expirovalo.
Nassar byl soudem shledán vinným, zbytek života stráví za mřížemi

"Odmítáme utrácet další soudní prostředky a dál vystavovat oběti tohoto případu dalšímu traumatu tam, kde už jde jen o akademické cvičení," uvedl soud. Šlo o poslední možnost Nassarova odvolání.

Nassar, kterému je nyní 58 let, se během procesu ke zneužívání dívek přiznal. Svým obětem, mezi něž patřily i olympijské vítězky Simone Bilesová, McKayla Maroneyová, Gabby Douglasová či Aly Raismanová, se tehdy před vynesením rozsudku omluvil.

Proti lékaři svědčilo přes 350 žen. Michiganská univerzita, kde Nassar pracoval, se s oběťmi už před třemi lety dohodla na odškodnění ve výši 500 milionů dolarů. Americká gymnastická federace a národní olympijský výbor s nimi uzavřely dohodu o vyrovnání ve výši 380 milionů dolarů. Víc než miliardu dolarů požadují ženy po FBI za to, že před lety ignorovala první obvinění vůči Nassarovi.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články