Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Těším se moc, říká Ondra, který odstartuje sezonu na Světovém poháru v Praze

Světová špička v boulderingu se chystá do Prahy. Tam na Letné už roste areál, v němž se uskuteční od 2. do 4. června Světový pohár. V něm se představí i největší česká naděje Adam Ondra, který by tu měl mít velkou podporu blízkých, pro rodinu a přátele obstaral sedmdesát vstupenek. Závod v Praze pro něj bude první soutěží v sezoně, která vyvrcholí srpnovým mistrovstvím světa.

Je nám líto, video expirovalo.
Ondra začne sezonu na SP v Praze. Nerad by zopakoval scénář z Brna

Světový pohár se vrací do Česka po čtrnácti letech, v roce 2009 se závodilo v Brně v lezení na obtížnost. "Přípravy jsou hektické, chystáme se už od podzimu, práce je spousta. Máme dvě boulderové stěny, což je nadstandardní. Máme připravený i doprovodný program. Snaha je, aby diváci neměli hluchá místa," řekl novinářům předseda svazu Jan Bloudek.

Areál na Letenské pláni už je oplocený, rostou tam tribuna i pódia. "Stavěči nastupují už tuto neděli, aby měli pět dní na přípravu cest na všechna kola. Od pondělka navazuje ozvučení, osvětlení, výzdoba areálu," přiblížil projektový manažer závodu Jiří Fousek. Na páteční kvalifikace obou kategorií je vstup zdarma. Na sobotu i neděli, kdy se uskuteční semifinále a finále, je prodáno přibližně po 2500 vstupenkách.

Sedmdesát z nich obstaral Ondra, jenž má případné semifinále a finále v sobotu. "Těším se moc. Je to zároveň i můj první závod v sezoně vůbec, takže to je dvojnásobné natěšení se," řekl.

Přípravu před sezonou nevěnoval jen boulderingu, ale také vytrvalosti, aby mohl uspět ve svém oblíbeném lezení na obtížnost. Kombinace těchto dvou disciplín bude v Paříži v olympijském programu a letošní MS bude první možností kvalifikace na Hry.

Adam Ondra
zdroj: Reuters autor: Michaela Rehle

Ondra je v boulderingu bronzovým medailistou z loňského mistrovství Evropy, ale s ambicemi pro Světový pohár je opatrný. "Pokud by to byl Světový pohár v obtížnosti, tak by jakékoliv jiné umístění než medaile bylo zklamání. Ale bouldering je specifická disciplína," poznamenal.

V roce 2009 se mu v lezení na obtížnost v rodném Brně nedařilo, v šestnácti letech neunesl tlak. "Doufám, že zkušenosti mi teď pomohou ukázat v Praze na Letné to nejlepší před domácím publikem. Je do toho třeba jít naplno, moc nemyslet na to, co by se mohlo stát. S takovou vypnutou hlavou se leze nejlíp," doufá. Poslední dny před závodem se snaží v tréninku přiblížit závodnímu tlaku. Vydařené simulace mu dodávají sebevědomí.

Bouldering je nevyzpytatelnou disciplínou. "Někdy se může stát, že prvních dvacet třicet sekund vůbec nevím. Některé bouldery takové jsou, že se to stane všem závodníkům, kteří tam přijdou. Bouldering je prostě neuvěřitelně komplexní věc. Samozřejmě záleží na připravenosti, záleží na tom, jakou máte schopnost ty kroky číst, ale někdy si myslím, že je to čisté štěstí. To, že vás to zrovna napadne, že máte udělat něco jiného, než je logické. Myslím, že tam ten faktor štěstí je. I díky tomu je to divácky krásné," líčil Ondra, který je v boulderingu mistrem světa z roku 2014.

Od té doby se styl boulderů hodně posunul. Někdy cesta vypadá tak, že Ondra na první pohled vidí, že mu absolutně nesedí. "Občas se rozhodnu, že tady nemám co dělat, a radši jdu pryč a pošetřím síly na následující boulder. Není to tak, že bych to příliš brzo vzdával. Je to do určité míry chytré. Ty pokusy něco stojí, a když ještě není konec závodu a můžu to napravit na dalších boulderech, které mi víc budou sedět, tak je lepší to v určitý moment třeba i zabalit," přiblížil svou taktiku.

Do Česka se sjede kompletní světová špička. Češi mohou mít jako pořadatelé šestičlenné týmy, takže šanci vedle obvyklých účastníků elitního seriálu dostanou i další. Mezi ženami mají největší naděje Eliška Adamovská a Michaela Smetanová. Šéf svazu Bloudek nechce na české reprezentanty vytvářet tlak.

"Pro mě budou příjemné jakékoliv body, které se podaří získat. Pokud se podaří semifinále, bude to obrovský úspěch a dál už je to loterie. Obrovsky záleží, jak je to postavené, jak to komu sedne. Navíc je potřeba brát v úvahu, že naši závodníci mají lepší výsledky v obtížnosti," řekl.

Související články
  • 442140 » Světový pohár v boulderingu přivítá Praha. Strašně rád bych doma uspěl, hlásí Ondra
  • 438987 » Rok 2022 na sítích: Messiho splněný sen, Federerovo dojemné loučení a Vingegaardovo gesto
  • 437101 » Domácími mistry v lezení na obtížnost se stali Adamovská a Stráník
  • 436587 » Kolik sil stojí posunout hranice? Do kin jde dokument o Adamu Ondrovi
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy