Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Tenkrát: Inline hokej je dobrý doplněk letní přípravy

Praha – Mistrovství světa v inline hokeji vyhráli čeští reprezentanti, ale ještě před samotným začátkem šampionátu se setkali Petr Tenkrát, Tomáš Mojžíš a trenér Petr Hemský v diskusním pořadu ČT4 Na slovíčko. V něm zhodnotili rozdíly mezi klasickým hokejem a tím, který se hraje na kolečkových bruslích. Většina hráčů národního týmu se rekrutuje z extraligy a první ligy ledního hokeje. Hrací plán se tedy musí přizpůsobit divácky atraktivnějšímu sportu. "Inline je docela dobrý doplněk k hokeji, hlavně v letních měsících. Je více o technice, myšlení, bruslení. Hokej je brzda – start," hodnotí hlavní výhody reprezentační trenér Hemský.

A Mojžíš jeho slova potvrzuje. "Někteří hokejisté hrají v létě fotbal, tenis, v Pardubicích je pak poměrně rozšířený právě inline. Šel jsem to zkusit a bavilo mě to. Příležitostí po sezoně ale příliš není, je dlouhá." Inline hokeji se věnuje i čerstvý navrátilec z finského Kärpätu Oulu Tenkrát, který v nadcházejícím ročníku hokejové extraligy bude po dlouhých letech oblékat dres českého týmu. A celkem přesně vystihl hlavní rozdíl mezi hraním na kolečkách a bruslích.

"Chvíli trvá, než se člověk naučí pořádně zpomalovat a brzdit z té rychlosti. V inline je i výzbroj trochu odlišná. Všechno je odlehčené, nejedná se o klasickou hokejovou," vysvětlil čerstvý Sparťan.

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko

Tenkrát hrál v Čechách naposledy hokej za Kladno, stejnému týmu je věrný i v české inline soutěži. "Už čtyři sezony hrajeme na Kladně extraligu, je to zábava pro celý tým. Scházíme se jako kamarádi. Je to dobrý doplněk v letních měsících."

Řeč přišla i na základnu mladých inline hokejistů. Přestože loni vybojovali čeští hráči na světovém šampionátu stříbrné medaile a svému sportu udělali tu nejlepší možnou reklamu, stále se tento sport v hlubším povědomí sportovní veřejnosti nenachází. "Hraní inline hokeje je složitá věc, čas je v době dovolené hokejistů nebo během jejich přípravy. Určitá základna existuje, inline hrají i mladí kluci, budoucnost to má," je trenér Hemský přesto optimistou.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články