Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Také šachy se zastavily. Turnaj kandidátů byl přerušen

Šachový Turnaj kandidátů byl až do čtvrtečního rána prakticky jedinou sportovní akcí, kterou nezastavila pandemie koronaviru. To už je nyní minulostí. Šachová federace FIDE se v Jekatěrinburgu hraný turnaj o to, kdo vyzve mistra světa Magnuse Carlsena, rozhodla přerušit. Důvodem je podle FIDE zákaz leteckého spojení, k němuž přistoupil ruský stát.

Je nám líto, video expirovalo.
Turnaj kandidátů byl přerušen

"FIDE nemůže nechat turnaj pokračovat bez toho, že by byl účastníkům zajištěn bezpečný návrat domů. V této situaci se prezident FIDE rozhodl turnaj zastavit," zní v oficiálním prohlášení. Jen tři z osmi šachistů, kteří v Jekatěrinburgu odehráli sedm partií, jsou Rusové. Pro ostatní by byl nemožný návrat domů.

Turnaj kandidátů, jehož vítěz kromě půl milionu eur dostane možnost vyzvat mistra světa Magnuse Carlsena, se dohraje později. Konkrétní datum známé není. Výsledky po sedmi odehraných kolech se přenáší.

Ke kritice pořadatelů se připojil další Číňan Wang Chao, když se ráno dozvěděl o přerušení turnaje. "Je to jako špatný vtip. Tady se vůbec nemělo hrát," citoval ho šachový web chess.com. Wang Chao dodal, že měl problém se soustředit na hru. "Četl jsem hrozné zprávy z Číny. Dělal jsem si starosti kvůli zpátečnímu letu. Teď mě zase čeká karanténa, vůbec nevím, kdy se budu moci vrátit domů," řekl Wang Chao.

Partie Wang Chao - Maxime Vachier-Lagrave
zdroj: Twitter.com/FIDE_chess

Až pandemie koronaviru opadne a FIDE nechá Turnaj kandidátů pokračovat, ve vedení tak zůstanou se 4,5 bodu Francouz Maxime Vachier-Lagrave spolu s ruským šachistou Janem Něpomňaščijem. Na čtveřici pronásledovatelů mají bodový náskok.

Vachier-Lagrave, který se vyhoupl do čela pořadí ve středu, doufal, že se turnaj bude moci dohrát. "Úroveň partií byla vysoká. Ale po dnešních zprávách už to nebylo možné. Rozumím hráčům, kteří volali po ukončení, ale kdyby se společně ozvali před turnajem, nemuselo se vůbec začít," řekl francouzský velmistr.

On sám do Jekatěrinburgu přiletěl jako náhradník za Tejmura Radžabova z Ázerbájdžánu, který jako jediný z účastníků vyzval FIDE, aby turnaj odložila, a když neuspěl, vzdal se účasti. "Tejmur měl v podstatě pravdu, ale kdyby své rozhodnutí koordinoval s ostatními hráči, mohlo to být jiné," řekl Vachier-Lagrave. Největší favorit Američan Fabiano Caruana napsal na Twitter: "Turnaj skončil, ale těžká část je ještě před námi: dostat se domů. Čekám, že až znovu vstoupím do tohoto světa, sotva ho poznám."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články