Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Synek vstoupil do olympijské sezony triumfem v prvním SP

Bělehrad - Skifař Ondřej Synek vstoupil do olympijské sezony vítězstvím. Mistr světa z roku 2010 suverénně ovládl úvodní závod Světového poháru ve veslování v Bělehradě. Druhého Brita Alana Campbella porazil díky drtivému finiši o více než dvě sekundy. Na medailových pozicích se v Srbsku umístila i úřadující světová šampionka Miroslava Knapková, jež na skifu dojela druhá za Číňankou Čang Siou-jün, a ženský dvojskif sester Jitky a Lenky Antošových, které obsadily třetí místo. Již v sobotu obsadila druhé místo dvojka bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč.

Veslování
zdroj: Getty Images

Devětadvacetiletý Synek většinu trati v poklidu kontroloval situaci v čele závodu a držel se na druhém nebo třetím místě za dlouho vedoucím Angelem Fournierem Rodriguezem z Kuby. V poslední čtvrtině trati ale zvýšil tempo, posunul se do čela a bez viditelných problémů si dojel pro jedenáctý individuální triumf v SP.

"Vstup do sezony bych hodnotil kladně. Vím, že na to mám a že jsme v zimě trénovali dobře. Nic se nepokazilo," řekl Synek. Veslař pražské Dukly ale přiznal, že před závodem neplánoval, že o prvenství bude bojovat ve finiši. "Kubánec s Angličanem ale jeli dobře a nemohl jsem je setřást. Věděl jsem ale, že mi zbývají síly, tak jsem to v posledních pěti stech metrech trošku zmáčknul a šlo to skoro samo," pousmál se Synek.

Z jasné výhry nicméně nedělá velké závěry. "Do olympiády je ještě dlouhá doba. Vše se může otočit, změnit. Nevím, kdo jak má natrénováno. A hlavně tu nebyl Novozélanďan Drysdale. Za tři týdny v Lucernu budeme moudřejší," podotkl Synek, který měl v Bělehradě menší problémy s dýcháním. I kvůli tomu obsadil v semifinále druhé místo, neboť nechtěl zbytečně vydávat síly. "Bylo tady docela teplo, měl jsem sucho v krku a blbě se mi dýchalo," řekl.

O dva roky starší Knapková si z Bělehradu odveze další druhé místo v SP. Na startu tentokrát chyběla její dlouholetá rivalka Jekatěrina Karstenová-Chodotovičová z Běloruska, ale přesto svěřenkyně trenéra Tomáše Kacovského třetí triumf v seriálu nezískala. Stejně jako v semifinále prohrála s Čang Siou-jün.

"Je vidět, že mám před sebou ještě hodně práce. Myslela jsem si, že odstup od Číňanky bude o trochu menší, ale v posledních 300 metrech mi hodně ujela. Na druhou stranu se to ale dalo trochu čekat, protože jsme se v zimě věnovali převážně vytrvalosti. Teď budeme muset zapracovat na rychlosti," řekla Knapková. I ona stejně jako Synek očekává, že výraznější předolympijský test ji bude čekat v závěru května v Lucernu, kde se už představí kompletní světová špička. "Tady to byl průměrný výkon. Nebylo to špatné, ale ani super. V Lucernu bych chtěla jet lépe," dodala Knapková.

Je nám líto, video expirovalo.
Světový pohár ve veslování 2012 Bělěhrad

Na medailové pozice se prosadila i třetí česká posádka kvalifikovaná na olympiádu v Londýně, která se v Bělehradě představila. Sestry Antošovy nestačily na britskou a německou dvojici a připsaly si třetí medailový úspěch ve Světovém poháru v kariéře.

Vicemistryně Evropy z roku 2009 se po pomalejším startu držely na čtvrtém místě, na prvním mezičase na 500 metrech se posunuly na třetí místo, které již neopustily. V průběhu závodu se jim sice podařilo přiblížit k druhým Brittě Oppeltové a Annekatrin Thiellové, ale ty jejich atak bezpečně odrazily. Z vítězství se radovala favorizovaná britská posádka Katherine Graingerová, Anna Watkinsová.

V dobrém světle se v Srbsku předvedla nově složená čtyřka bez kormidelníka Matyáš Klang, Milan Bruncvík, Jakub Podrazil, Michal Horváth. Svěřenci trenéra Petra Blechy se dlouho drželi na třetím místě, dokonce bojovali i o stříbrnou pozici, ale nakonec dojeli těsně čtvrtí. Od třetích Bělorusů české veslaře dělily čtyři setiny sekundy

Dvojka bez kormidelníka Jakub Makovička, Jan Gruber byla ve finálové jízdě pátá.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články