Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Synek se chce pátým titulem mistra světa vyrovnat Drysdaleovi

Ondřej Synek bude na mistrovství světa ve veslování, které začne v neděli ve floridské Sarasotě, útočit na pátý triumf v kariéře. Čtyřiatřicetiletý český reprezentant tak má šanci vyrovnat bilanci svého dlouholetého rivala Mahého Drysdalea z Nového Zélandu, který letošní sezonu vynechal.

Sport
zdroj: ČT4

"Výzva to je. V historii jich pět získali jen Drysdale a (Němec Peter-Michael) Kolbe, já mám čtyři. Mohl bych je dotáhnout. Uvidíme," řekl Synek před odletem do USA.

Nejlepší český veslař historie se na start postaví jako obhájce prvenství, neboť ovládl šampionát v roce 2015 ve francouzském Aiguebelette. Loni byly veslařským vrcholem sezony olympijské hry v Riu, na kterých skončil Synek třetí.

"Je to zvláštní a vůbec mi nedošlo, že obhajuji titul. Jedu závodit a chci prodat, co jsem za celý rok natrénoval," podotkl Synek, který měl v loňském roce problémy se zády, a sezonou se tak podle svých slov spíše protrápil.

"Letos jsem se zbavil všech zdravotních problémů, příprava byla dobrá a nevyšel mi jen Lucern. Doufám, že se mi to povede teď napravit," uvedl a poukázal na nevydařený start v závěrečném závodě Světového poháru, v němž skončil šestý.

Po návratu ze Švýcarska ale absolvoval vydařené vysokohorské soustředění v Livignu, trénoval v Praze a závěrečnou část přípravy strávil na Slapech. "A tam to bylo super. Už tam nikdo nebyl. Ani koupající lidi, ani motorové čluny. Krásná voda a klídek," pochvaloval si letošní evropský šampion z Račic.

Jak na tom skutečně je, ale pozná až při závodech. "Cítím se dobře, ale veslování je blbé v tom, že člověk může mít zkušeností, kolik chce, a cítit se, jak chce. Jak na tom je, ale zjistí až přímo při závodě. Podmínky se strašně mění, což ovlivňuje rychlost lodě. Když si v Račicích změřím úsek, tak z toho stejně nebudu chytrý," pousmál se rodák z Brandýsa nad Labem.

Skif mužů bude v Sarasotě tradičně nejobsazenější disciplínou, 39 přihlášených veslařů ale překvapilo i Synka. "Je to nejvíce, co jsem zažil. Myslím, že nejvíce jsem měl 37 soupeřů. Devětatřicet národností na startu mi přijde pěkné na veslování," řekl.

Ilustrační foto
zdroj: Reuters autor: Carlos Barria

Jeho hlavními soupeři by měli být Robert Manson z Nového Zélandu, Chorvat Damir Martin a Angel Fournier z Kuby. "Jak na tom kdo je, ale vůbec nevím. S nikým jsem nemluvil a nikoho nesledoval. Předpokládám, že všichni budou stejně dobře připraveni jako my a budou také chtít vyhrát," uvedl Synek.

Vyrovnat se bude muset i ze zcela neznámým prostředím. V Sarasotě totiž ještě nikdy nezávodil. "Je to nový kanál, který jsem viděl jen na fotkách. Na jedné jsem viděl, že v kanále plaval aligátor. Snad to dobře dopadne a nezakousne nás," pousmál se.

Areál v předminulém týdnu poničil hurikán Irma a hrozilo, že se MS neuskuteční. Škody ale nakonec nebyly tak velké, jak se předpokládalo. "Pár dní jsme žili v nejistotě, ale pak přišly zprávy, že všechno je v pořádku a jede se," dodal Synek, kterého úvodní rozjížďka čeká v neděli.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články