Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Synek kraloval a je novým světovým šampionem, Knapková má bronz

Čchungdžu (Korea) – Po třech letech je opět světovým šampionem. Skifař Ondřej Synek navázal na rok 2010 a podruhé v kariéře se stal mistrem světa ve veslování. Stříbrný medailista z loňské olympiády v Londýně udržel svou neporazitelnost v této sezoně i v dnešním finále, které ovládl systémem start - cíl. Cenný kov vybojovala i druhá česká favoritka Miroslava Knapková, jež byla bronzová.

Ondřej Synek se zlatou medailí z MS
zdroj: ČTK/AP/ autor: Lee Jin-man

Za Synkem skončil druhý Kubánec Ángel Fournier, bronz získal Marcel Hacker z Německa.

"Je to jeden z nejlepších okamžiků v mém životě. Je to skvělý pocit a musím přiznat, že to šlo celkem snadno. V poslední pětistovce už jsem věděl, že vyhraju a že je to v pohodě," přiznal Synek. Hned po závodě se tak spokojeně mohl vydat na závěrečnou party a začít slavit. Do Česka se nakonec stejně jako Knapková vrátí až v úterý.

Český skifař se do čela dostal hned po startu a postupně zvyšoval svůj náskok na Hackera. Šestatřicetiletý Němec, který se na šampionátu prezentoval velmi dobrými výkony, Synkovi nestačil a v závěru jej navíc porazil i finišující Fournier. Českého reprezentanta ale Kubánec neohrozil, nakonec za ním zaostal o více než tři sekundy.

"Chtěl jsem to rozhodnout už na začátku, protože jsem věděl, že můžu Hackera zlomit psychicky. On totiž jinak bývá v průběhu trati hodně silný, což taky byl. Pak už jsem mu moc neodjížděl, ale jemu se to nakonec trochu nepovedlo. Ve finiši ho předjel i Kubánec, který pak zle dotíral i na mě, ale podařilo se mi to udržet," uvedl Synek.

Knapková, jež stejně jako Synek letos na začátku sezony ovládla mistrovství Evropy, byla po startu až pátá, postupně se ale posunula na třetí místo a v závěru bojovala s Twiggovou o stříbro. Na posledním mezičase 500 metrů před cílem obhájkyně titulu mistryně světa za Novozélanďankou zaostávala o setinu sekundy. Poté se Knapková dokázala posunout i na druhou pozici, ale Twiggová její útok odrazila. Crowová závod ovládla podobně jako Synek, v čele byla od startu až do cíle.

"Se ziskem bronzu jsem spokojená, protože na konci to bylo hodně těžké. Posledních 300 metrů nešlo podle plánu. Myslela jsem si, že bych mohla jet rychleji, ale neměla jsem žádnou energii," uvedla Knapková, která zároveň přiznala, že očekávání u ní byla asi vyšší. "Medaile je ale velký úspěch. V některých disciplínách je rok po olympiádě odpočinkový, ale u nás ne. Přišly nové soupeřky z jiných disciplín, olympijské medailistky. Holky jsou velmi dobré, závodit s nimi je ale fajn," dodala Knapková.

Mistrovství světa ve veslování v korejském Čchungdžu:

Muži:
Skif: 1. Synek (ČR) 6:45,24, 2. Fournier (Kuba) 6:48,91, 3. Hacker (Něm.) 6:49,39.
Dvojskif: 1. Hoff, Borch (Nor.) 6:09,51, 2. Mascinskas, Ritter (Lit.) 6:10,87, 3. Fossi, Battisti (It.) 6:12,54.
Čtyřka bez kormidelníka lehkých vah: 1. Dánsko (Winther, Larsen, Barsoe, Joergensen) 5:55,68, 2. Nový Zéland 5:57,28, 3. Británie 5:59,98, ...finále B: 5. ČR (Vraštil, Kopáč, O. Vetešník, J. Vetešník) 6:00,49.
Osma: 1. Británie (Ritchie, Ransley, Gregory, Reed, Sbihi, Triggs Hodge, Nash, Satch, korm. Hill) 5:30,35, 2. Německo 5:30,89, 3. USA 5:33,92.

Ženy:
Skif: 1. Crowová (Aust.) 7:31,34, 2. E. Twiggová (N. Zél.) 7:33,57, 3. Knapková (ČR) 7:36,88.
Dvojskif: 1. Vistartaiteová, Valciukaiteová (Lit.) 6:51,82, 2. Bourkeová, Stevensonová (N. Zél.) 6:51,86, 3. Karstenová, Bičyková (Běl.) 6:55,90.
Osma: 1. USA (Polková, Simmondsová, Reganová, Schmetterlingová, Luczaková, Musnickiová, Opitzová, Lindová, korm. Snyderová) 6:02,14, 2. Rumunsko 6:07,04, 3. Kanada 6:09,34.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články