Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Synek je nejlepším veslařem světa

Windsor (Británie) - Český skifař Ondřej Synek byl zvolen nejlepším veslařem světa za rok 2010. Světový šampion zvítězil v prestižní anketě Mezinárodní veslařské federace FISA před novozélandskou dvojkou bez kormidelníka Eric Murray, Hamish Bond a německou osmiveslicí. Ocenění převzal dnes ve Windsoru nedaleko Londýna. V ženské kategorii triumfoval britský dvojskif Anna Watkinsová, Katherine Graingerová.

"Je to nejvíc, co můžete v našem sportu dosáhnout, co se týká anket a ocenění. Proto si toho velmi cením," řekl osmadvacetiletý Synek, který v prosinci obsadil třetí místo v české anketě Sportovec roku.

Triumfem v anketě FISA, v níž hlasují fanoušci, trenéři i odborná porota, se Synek postaral v krátké době o druhý výrazný úspěch českého sportovce na mezinárodní úrovni. Minulý týden se stal nejlepším házenkářem světa Filip Jícha.

Synek - Pan neporazitelný

Synek si ocenění vysloužil především úspěchem na mistrovství světa, kde po třech bronzech a stříbru konečně v roce 2010 vybojoval vytouženou zlatou medaili. Porazil zde i loňského vítěze ankety Maheho Drysdalea, který měl na šampionátu na Novém Zélandu výhodu domácího prostředí. Synek se vloni stal i mistrem Evropy, vyhrál světový pohár a ani v jednom závodu minulé sezony nenašel přemožitele.

"Byl to nejúspěšnější rok mé kariéry. Doufám, že se mi to podaří zopakovat, i když teď při přípravě na novou sezonu zjišťuju, že to nebude jednoduché. Byl to prostě výjimečný rok," konstatoval Synek. Člen Dukly Praha se navíc stal v závěru roku otcem, narodila se mu dcera Alice.

Na sportovním poli si podobně jako český reprezentant vedli i Novozélanďané Murray s Bondem, kteří jsou neporaženi již od roku 2009, v hlasování se však museli před Synkem sklonit. Titul mistrů světa získala i německá osmiveslice. Také dvojskif Watkinsová, Graingerová byl oceněn za to, že vyhrál každý velký závod v sezoně včetně mistrovství světa.

Mezi trenéry si prvenství v anketě vysloužil Dick Tonks, který dovedl Nový Zéland na domácím mistrovství světa k deseti medailím, z toho třem zlatých. Stejné ocenění získal už za rok 2005.

Ondřej Synek
zdroj: www.veslo.cz autor: -
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články