Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Suverénní Fuksa pojede finále jak na kilometru, tak na pětistovce

Plovdiv – Dvě rozjížďky, dvě vítězství. Kanoista Martin Fuksa si na mistrovství Evropy zajistil finále v obou kategoriích. Kilometrové distanci letos vládne a dominanci potvrdil i tentokrát. V závodu na 500 metrů může usilovat o pátý titul za sebou. Nejrychlejší jízda historie zaručila finále pětistovky rovněž čtyřkajaku ve složení Jakub Špicar, Daniel Havel, Radek Šlouf a Jan Štěrba.

Kanoista Martin Fuksa
zdroj: REUTERS autor: Murad Sezer

Finále kilometru čeká Fuksu v sobotu, kdy absolvuje i rozjížďky sprinterské dvoustovky. Na pětisetmetrové trati dosáhl nejlepšího času ze všech účastníků. Před šampionátem prohlásil, že jeho nejskromnějším cílem je získat dvě medaile.

"Jsem rád za každé vítězství. Foukalo do zad, kilometr pak byl rychlejší. Na startu jsme měli komplikace, protože ačkoli jsme skoro všichni narazili do startovního zařízení, spadlo, což mě trochu vykolejilo. Vlny tady nejsou nic úplně pro mě, ale vyhrál jsem, jsem ve finále a to je důležité," řekl Fuksa.

Čtyřkajak uhájil první místo a přímý postup o pouhých 48 tisícin sekundy před ruským kvartetem, jež tak musí absolvovat semifinále. V Bulharsku nastoupí ve stejné sestavě i na kilometru. V této disciplíně pojede rovnou finále, protože se přihlásilo přesně devět lodí.

Je nám líto, video expirovalo.
Fuksa válcuje soupeře, čtyřkajak přepsal historické tabulky

"Čas mě překvapil. Tohle je super. Jízda byla dobrá, ale do finále je ještě co zlepšovat. Bude to hodně vyrovnané, zůstaneme při zemi, i když jsme vyhráli souboj se silnými loděmi a měli jsme rychlý čas," řekl zadák posádky Jan Štěrba.

Čtyřkajak se v Bulharsku představí ve stejné sestavě i na kilometru. V této disciplíně pojedou Češi rovnou finále, protože se přihlásilo přesně devět lodí.

Finále kilometru si zajistila také kajakářka Anna Kožíšková, které stačila k postupu druhá pozice. Kajakář Jakub Zavřel se blýskl nejrychlejším časem rozjížděk na pětistovce, který mu rovněž vynesl přímý postup do finále A. "V neděli se budu snažit jet o medaili. Vím, že je vysoko, ale nemůžu mít malé cíle," řekl Zavřel. Dvě další české lodě pojedou ve finále B, v kterém se bojuje o 10. až 18. místo.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články