Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Superpohár vrátil po koronaviru taneční skupiny na parket

Už déle než dva roky se nekonalo tradiční celostátní turné Taneční skupiny roku. Jeho pořadatelé ale zorganizovali loni náhradní open air soutěž v ústeckém letním kině a dnes i netradiční letní Superpohár v Praze. Nejvíc úspěchů posbíraly movement factory a United Movement, dvě taneční školy založené v Praze a Veselí nad Lužnicí choreografem Jakubem Dvořákem.

Je nám líto, video expirovalo.
Proběhla Taneční skupina roku

Do finálového kola postoupily týmy na základě výběru ze zaslaných videonahrávek. I přesto, že se nakonec kvůli zpřísnění tamních opatření nemohly zúčastnit týmy ze Slovenska, představilo se během dvou dnů 160 choreografií od nejmenších dětí v kategorii baby až po seniory.

"Užili jsme si to moc, nejlepší bylo, že jsme se mohli sejít s kamarády a tančit před diváky," taková hodnocení se opakovala v rozhovorech, ve kterých tanečníci a tanečnice odpovídali na otázky moderátora přímo na ploše haly pražské Slavie.

Kvůli koronaviru totiž tanečníci nemohli dlouhé měsíce vůbec trénovat společně a měli jen on-line tréninky doma. A když už společné tréninky začaly, do on-line sféry se přesunuly soutěže. I součástí Superpoháru byla vůbec poprvé soutěž v kategorii creative video, do které se přihlásilo šest desítek choreografií.

Základem ale byla soutěž přímo na parketu haly Slavie. Největší zájem byl opět o kategorie disco, hip hop, show art a dance art, ale nechyběly ani mažoretky nebo tanečnice lidovek či latinskoamerického stylu tumbao. Na ploše se střídaly velké skupiny, malé skupiny a výjimečně i dua, zařazená právě proto, aby vyšla vstříc omezeným podmínkám tréninku v době koronavirové uzávěry.

Taneční skupiny v celé republice totiž mají za sebou kritické období. "Nejhorší je, že děcka přestávají chodit, takže je obrovský úbytek v základně. To je největší problém všech. Víme o skupinách, které byly obrovské a jsou třeba na dvaceti procentech," shrnul situaci umělecký ředitel Taneční skupiny roku Jan Crha. Silvie Netíková z taneční skupiny Freedom popisuje: "Každý měsíc jsme řešili, jestli to ještě utáhneme další měsíc– a nějakým zázrakem se to podařilo. Nájmy, energie, to běželo dál, a co se týče kompenzací, tam jsme nebyli moc úspěšní. A samozřejmě nám chyběl ten osobní kontakt."

Některé týmy ale zaznamenaly i nárůst počtu členů. Patří mezi ně i suveréni movement factory a United Movement. Jejich zakladatele potěšilo v Superpoháru množství vyhraných medailí a trofejí: "Samozřejmě, že to pro mě má váhu, ale hlavní pro mě je, že děti jsou šťastné a je to pro ně zadostiučinění po celé té sezoně."

Řádné turné Taneční skupiny by se mělo uskutečnit, pokud to podmínky dovolí, znovu na podzim tohoto roku. Záznam ze Superpoháru připraví ČT sport k vysílání na konec srpna.

Konečné výsledky absolutního pořadí Superpoháru Taneční skupiny roku:

Junioři: 1. United Movement (YOU.), 2. Danceway (Gasolina), 3. United Movement (Can we autocorrect humanity)

Dospělí: 1. movement factory (leaving my past behind), 2. movement factory (because of you), 3.–4. United Movement (Bleeding Love) a Enliven Centre Česká Lípa (Que Calor)

Děti: 1. movement factory (Dive in the water), 2. movement factory (Just my size!), 3. Dance group AD Domažlice (Summer Ride)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články