Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Super Bowl přinese bitvu skvělých obran

Arlington (USA) - Spojené státy americké se chystají na největší sportovní událost roku. Stadion v Dallasu hostí již 45. Super Bowl, finále ligy amerického fotbalu NFL, v němž se letos utkají předloňští šampioni Pittsburgh Steelers s Green Bay Packers. Půjde o bitvu dvou nejlepších obran v soutěži, proto se dá očekávat jeden z nejvyrovnanější zápasů v historii, ve kterém může rozhodnout jediný míč. Pittsburgh při své osmé účasti ve finále útočí již na sedmé vítězství, Green Bay je ve finále popáté, zatím vyhrálo třikrát, naposledy však v roce 1996. Finálový zápas začíná pro Evropany přesně o půlnoci z neděle na pondělí.

Oceláři z Pittsburghu mají nejlépe hodnocenou obranu v celé lize, ve které září vlasatý Troy Polamalu, který dostal cenu pro nejlepšího obránce ligy. Na stejnou cenu kandidovala i hvězda obrany Green Bay Clay Matthews III., který se touží vyrovnat svému otci Clayovi Jr. a strýcovi Bruceovi, kteří jsou členy síně slávy NFL.

Obrana Pittsburghu je neprostupná především pro hru po zemi, a tak bude úspěch Packers záležet především na tom, jak si quarterback Aaron Rodgers povede při hře vzduchem a jak bude spolupracovat se svými elitními receivery (chytači) Gregem Jenningsem a Jamesem Jonesem, který vyrůstal v útulcích pro bezdomovce. Rodgers tak může potvrdit, že definitivně vyšel ze stínu bývalé hvězdy Packers Bretta Favreho, který před sezonou ukončil kariéru.

Ike Tailor, klíčová postava obrany Pittsburghu Steelers:

"My nehrajeme nečistě, my hrajeme tvrdě. Trenér nám vždycky říká: Buď vždy ten první, kdo rozdá ránu."

Ve finále však bude mít na svém postu silného konkurenta. Ben Roethlisberger má šanci stát se teprve pátým quarterbackem v historii, který vyhraje Super Bowl potřetí v kariéře. Pouze legendy Terry Bradshaw a Joe Montana mají na kontě čtyři finálová prvenství.

Supertěžké váhy v mrazu

Že půjde o tvrdou bitvu dokládá i fakt, že na soupiskách obou týmů je hned 26 hráčů s váhou přes 135 kilogramů. Nejtěžší z nich, pittsburský Casey Hampton, má dokonce 150 kilo. Na hřišti však budou i lehčí váhové kategorie včetně safetyho Green Bay Charlieho Pepraha, který je vnukem bývalého vojenského prezidenta Ghany I. K. Acheamponga.

Oba celky však kromě vzájemného boje povedou také bitvu s mrazivým počasím v Dallasu. Texaskou metropoli v posledních dnech zasáhly dvě sněhové bouře a teploty se pohybují pod minus deseti stupni Celsia. Kvůli sněhu bude muset být zavřena střecha stadionu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články