Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Strašák dopingového skandálu v Belgii. Kvůli transfuzím je vyšetřován sportovní doktor

Löwen (Belgie) – Belgii hrozí dopingový skandál. Kvůli transfuzím krve obohaceným ozónem, které měl poskytnout minimálně 19 sportovcům, vyšetřuje státní zastupitelství v Löwenu sportovního lékaře Chrise Martense. Žádná jména sportovců, mezi nimiž je údajně většina cyklistů, nebyla zveřejněna.

Ilustrační foto

Pokud budou proti Mertensovi vznesena obvinění, hrozí Belgii dopingový skandál podobný španělské aféře "Operación Puerto", kde byl ústřední postavou lékař Eufemiano Fuentes. 

Belgické úřady vyšetřují sportovního lékaře z Rotselaaru zhruba dva a půl roku. Na jeho činnost upozornil státního zástupce v roce 2012 anonymní dopis od jednoho ze sportovců. Od té doby bylo vyslechnuto 51 sportovců. Státní zastupitelství by se mělo rozhodnout do 14. listopadu, zda Mertense obviní. 

Mezi vyslýchanými sportovci byl i belgický cyklokrosař Tom Meeusen. Vyšetřovatelé prověřují mimo jiné jeho e-mailovou korespondenci s Mertensem i jeho mobilní telefon. 

Podle belgických zákonů může soud za dopingové praktiky potrestat jen Mertense, kterému hrozí až šest let ve vězení, mohl by ale vyváznout i s pokutou. O trestu pro 19 podezřelých sportovců rozhodne belgická antidopingová agentura. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články