Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Štěstí mu chybělo, ale se sezonou je spokojený. Teď Choupenitch inspiruje mladé fleretisty

Před dvěma lety vybojoval v Tokiu pro český šerm první olympijskou medaili po 113 letech. Alexander Choupenitch teď inspiruje na svém kempu mladé fleretisty.

Je nám líto, video expirovalo.
Alexander Choupenitch v SZ o uplynulé sezoně, i výhledu směrem k OH

Choupenitch dal olympijskou medailí potřebný impuls domácímu šermu. Mladí fleretisté teď od něj na týdenním kempu v Brně sbírají zkušenosti, a to i tváří v tvář na planši. Nechybějí ani zahraniční šermíři, Kanaďan Xu přicestoval až z Vancouveru.

"Mají tu možnost trénovat s italským trenérem Andreou Borellou, který je olympijský vítěz, mají možnost trénovat se mnou," popsal Choupenitch.

Za kvalitní přípravou se pravidelně se vrací i talentovaní domácí fleretisté. Vícenásobný mistr české republiky Lev Holý vynechal z devíti ročníků pouze jeden.

"V Česku nic jiného není, tohle je nejlepší kemp, který tady je. Máme možnost šermovat s těmito šermíři a nemusíme nikam jezdit," uvedl šestý z ME do 17 let.

Sám Choupenitch v letošním roce i vinou těžkého losu nepřidal cenný kov na mistrovství světa. V předolympijské sezoně však rozšířil sbírku úspěchů o bronz z turínské Grand Prix.

"Jestli víte, kde je obchod se štěstím, tak ho tam půjdu nakoupit, protože tolik proher o jeden zásah a tolik smolných losů, kolik bylo v této sezoně… Ale jsem spokojený," podotkl český šermíř.

"Každý dobrý výsledek je o štětí, ale štěstí přeje připraveným," doplnil Choupenitch v rozhovoru pro Sportovní zprávy.

Jedním z klíčů k úspěchů může být i trpělivost, a to nejen při soubojích nebo v přípravě. "V tréninku je člověk ve stresové situaci. Když chce člověk trénovat komplexně, musí to dělat ve všech činnostech. Nesnášel jsem čekání na výtah a teď se to snažím přijmout," vysvětlil Choupenitch na to, jak šermem žije ve veškerém svém konání.

Psychické nastavení je nezbytností. "Ve sportu se neustále můžete zdokonalovat a i v té v mentální přípravě. Hlava je zásadní. Všichni vědí, co mají dělat, mají trenéry i fyzioterapeuty na nejvyšší úrovni. Rozhoduje to, jaké má člověk vnitřní nastavení, i to představit si, co by mohl člověk dokázat," dodal český fleretista.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články