Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Štěrbová může být nejmladší českou pokořitelkou La Manche. Čeká na lepší počasí

Dover - Teprve šestnáctiletá plavkyně Lenka Štěrbová má od úterý do příštího pondělí rezervovaný termín k pokusu o překonání kanálu La Manche. Pokud by uspěla, stala by se nejmladší českou pokořitelkou průlivu mezi Velkou Británií a Francií. Dcera úspěšných dálkových plavců oslavila 8. srpna 16. narozeniny a tím splnila minimální věkové kritérium nezbytné k plavbě. Počasí jí však zatím nepřeje.

"Dnes už to vypadalo, že by se mohlo plavat, ale počasí se změnilo. Vlny jsou sice ve správném směru, ale počasí vydrží pouze sedm hodin, takže se dá plavat, pouze pokud chcete atakovat světový rekord Bulhara Petara Stojčeva," prozradila Štěrbová. S mladou českou závodnicí je u kanálu také její otec Michal Štěrba. Doprovodnou loď povede Reg Brickell, který sleduje počasí a určuje, kdy je nejlepší čas pro překonání úžiny.

Počasí se oproti situaci z počátku týdne mírně zlepšilo, ale zatím není ideální. "Je tu velmi větrno, v pondělí tu byly až třímetrové vlny. Dnes se to trochu uklidnilo a vlny mají jeden metr. Voda v kanálu má asi 17 stupňů, což je středová hranice, protože teplota se většinou pohybuje od 16 do 18 stupňů. Je tady většinou zataženo," informovala Štěrbová. Další uvažovaný termín by byl zřejmě až o víkendu, protože čtvrteční předpověď je zatím velmi špatná. "Zítra by měly být nejlepší proudy, ale počasí vypadá opravdu špatně. Další možný termín by mohl být v pátek, ale tam je také počasí horší. Je to tady strašně nestálé. Ještě dobře vypadá neděle," uvedla Štěrbová.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Lenkou Štěrbovou

Štěrbová – dcera veleúspěšného českého kouče

Štěrba má z českých koučů největší zkušenosti s kanálem La Manche, neboť už doprovázel devět plavců a osm z nich úžinu překonalo. Za jeho asistence postupně La Manche zdolali Ludmila Jelínková (1988), Dana Zbořilová (2001), Slovák Zoltán Makai (2002), Jan Příborský (2003), Richard Haan (2005), Stanislav Bartůšek (2005), Petr Mihola (2006) a Filip Pytel (2007). Nedoplaval pouze v loňském roce Pavel Trebichovský.

Štěrbová s doprovodem dorazila do Británie v sobotu, kdy si hned hodinu začala zvykat na chladnou vodu v moři. V neděli uplavala v rámci tréninku zhruba osm kilometrů a v pondělí plavala tři hodiny.

Na lepší počasí čeká i několik dalších adeptů, mezi nimiž je úspěšný australský plavec Brendan Capell. La Manche dosud pokořilo 14 Čechů. Nejmladším byl v roce 2007 Filip Pytel, kterému bylo v době pokusu osmnáct let.

Lamanšský průliv
zdroj: Wikipedia.org

Hlavní zprávy

Nejčtenější články