Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Stejně jako Zátopek. Poslední rozloučení s Čáslavskou se uskuteční v Národním divadle

Praha – Státní pohřeb pro Věru Čáslavskou se konat nebude. Na přání rodiny legendární sportovní gymnastky proběhne poslední rozloučení, které se uskuteční v pondělí 12. září v Národním divadle. Serveru iDNES to řekla dcera sedminásobné olympijské vítězky Radka Čáslavská.

Poté, co Věra Čáslavská v úterý podlehla v 74 letech po dlouhodobém boji s rakovinou slinivky, vláda ohlásila, že by pro jednu z nejslavnějších českých i světových sportovkyň připravila státní pohřeb se všemi poctami.

Její rodina však nakonec tuto nabídku odmítla, jelikož dle jejich slov by si Čáslavská podobný obřad nepřála. Syn Martin a dcera Radka se nakonec domluvili s Českým olympijským výborem na konání ne pohřbu, ale oficiálního rozloučení v Národním divadle. "Bude to oslava Věry Čáslavské," uvedl Jiří Kejval, předseda ČOV, který poslední rozloučení uspořádá. Smuteční obřad začne v 10 hodin.

V Národním divadle se v roce 2000 sportovci, fanoušci i politici z České republiky i ze zahraničí loučili s jinou legendou českého sportu, běžcem Emilem Zátopkem. Také letos by měli být na pietu pozváni přátelé, sportovní vrstevníci Čáslavské, současní reprezentanti a zahraniční hosté z MOV, Mezinárodní gymnastické federace i Japonska.

"Vzpomínková akce bude složena z úryvku z baletního a divadelního představení, které sama Věra Čáslavská navštěvovala. Chceme uctít její památku tím, co jí v životě dělalo radost," řekla ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová.

Veřejnost bude moci Čáslavské vzdát hold v blízkosti Národního divadla po ukončení oficiálního programu. Z rozhodnutí premiéra Bohuslava Sobotky bude jednání vlády týž den posunuto na odpolední hodinu z důvodu účasti ministrů a dalších ústavních činitelů na pietě.

Od středy mohou lidé na Čáslavskou zavzpomínat na pietním místě v pražském obchodním centru Quadrio, kde byla během nedávných olympijských her fanouškovská zóna. Do kondolenční knihy se mohou zapisovat rovněž na městském úřadu v Černošicích, kde gymnastka žila.

Čáslavská se do sportovní historie zapsala ziskem sedmi zlatých medailí na olympijských hrách v Tokiu a v Mexiku, byla čtyřnásobnou mistryní světa, jedenáctinásobnou mistryní Evropy a čtyřnásobnou Sportovkyní roku Československa.

Na bradlech se Čáslavská proslavila prvkem, kdy se odpoutala od horní žerdi, ve vzduchu se otočila kolem své osy a znovu se chytila bradel. Kromě cvičení na bradlech Čáslavská excelovala také ve víceboji, na kladině a na přeskoku.

Po srpnu 1968 byla kvůli svým postojům k invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa a podpisu dokumentu Dva tisíce slov vyloučena z řad tělovýchovné organizace. Věnovala se pak trénování. Vychovávala mladé adeptky sportovní gymnastiky jak v Praze, tak v Mexiku.

"Věra (Čáslavská) byla velmi zásadová a vždy se držela toho, co řekla. A svých názorů se nevzdala do konce života. Byla také velmi statečná. Ona věděla, že kdyby podpis odvolala, tak by měla nádherný život, ale prostě to nemohla udělat," uvedl trojnásobný účastník olympijských her a blízký přítel Čáslavské Jiří Čtvrtečka.

Počátkem roku 1990 se Čáslavská po zvolení Václava Havla prezidentem Československé republiky stala jeho poradkyní pro sociální otázky a pro sport, od července 1991 byla jeho asistentkou. V letech 1990 až 1996 byla předsedkyní Československého a později Českého olympijského výboru a v letech 1995 až 2001 také členkou Mezinárodního olympijského výboru.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články