Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Starostka Sokola Moučková: Ustáli jsme zásadní okamžiky v naší historii, i tento zdárně ustojíme

Česká obec sokolská (ČOS) musí řešit nemalé problémy. Především ty ekonomické. Jednotám chybějí příjmy z pronájmů i členských příspěvků. Některým sokolovnám hrozí zánik. Přesto starostka ČOS Hana Moučková věří, že i tuhle krizi jako mnohé v mnulosti Sokol překoná. Sokolové a široká veřejnost teď alespoň mají šanci potkávat se na virtuálních značkách a mohou vyhlížet opatrná uvolňování karanténních opatření, ač oplývají řadou nejasností. Tento i další rozhovory najdete také v aplikacích Spotify a dalších pod účtem Pořady ČT sport. Přidejte si nás. V pátek bude ve studiu prezident Svazu lyžařů ČR Lukáš Heřmanský.

Sokol Královské Vinohrady se dostal do druhotné platební neschopnosti a musel začít propouštět. Ztráty velkých jednot jdou do statisíců. "Náklady se až na drobnosti v podobě mzdových nákladů nezměnily, ale výpadek příjmů plynoucí z pronájmů, úhrad poplatků je citelný," zdůraznila ve Studiu ČT sport Moučková.

Bez peněz. Je třeba pomoci

Klíčové jsou v tomto ohledu také státní dotace, které z většiny proudí z ministerstva školství prostřednictvím programu Můj klub. Výše státního příspěvku vyplývá z počtu členů v dětských a mládežnických kategoriích.

Je nám líto, video expirovalo.
Starostka Sokola Moučková hostem Studia ČT sport

I proto třeba v jiné z velkých jednot takové problémy mít nemusejí. "Naše jednota nemusela přistoupit k tak radikálním věcem jako na Vinohradech, protože nám přišla oznámení o přidělení dotací. To problém na nějakou dobu vyřeší," uvedl starosta TJ Sokol Brno 1 Martin Vlk.

Ani menší jednoty však nemají peněz nazbyt. Projevilo se to i tím, že ač se mohou otevírat venkovní sportoviště, někde k tomu z praktických důvodů dojít ani nemohlo.

"Řada jednot, které ještě nedostaly finanční prostředky z programu ministerstva školství Můj klub, nebyla schopna venkovní sportoviště otevřít. Některé musely propustit správce sportovišť nebo neměly finanční prostředky na údržbu venkovního sportoviště po zimních měsících," vysvtělila Moučková.

Otevřou se brzy sokolovny? Příliš mnoho neznámých

Vláda tento týden představila plán na uvolňování opatření souvisejících s koronavirovou nákazou. Jedním z klíčových dat je 11. květen, kdy se mají znovu otevřít posilovny a fitness centra. Sokolovny však explicitně jmenovány nebyly. "Je tam příliš mnoho neznámých. I mnoho expertů a právníků nemá v těch věcech zcela jasno," posteskla si Moučková.

Sokolové přesto věří, že se jich toto uvolnění bude týkat. "Pro toto upřesnění ještě musíme vznést dotaz na ministerstvo zdravotnictví," upřesnila Moučková.

"Vnitřní sportoviště jsou stále vnímaná jako riziková, nicméně v současné době jednáme se svazy o možných opatřeních, za kterých by bylo možné trénovat i ve vnitřních sportovištích v rámci kolektivních sportů při dodržování hygienických nařízení. Tato agenda je rovněž součástí našich vyjednávání s ministerstvem zdravotnictví a není vyloučeno, že se do současného harmonogramu ještě doplní," uvedla Národní sportovní agentura, která celou věc konzultuje se sportovními organizací i vládou.

Sokol vzhlíží s nadějí k povolení pořádání sportovních akcí do 50 osob, které by mělo přijít od 8. června. "Je příslibem a jakýmsi potenciálním odrazovým můstkem k narovnání naší činnosti. Ale vše dostává do nejistoty otázka dalšího vývoje současné krize. Velmi ale potřebujeme jasná pravidla pomoci našim jednotám a ta zatím nejsou, máme mnoho otazníků," dodala Moučková.

Na virtuálních značkách

Cvičím se Sokolem

Česká obec sokolská sestavila kalendář on-line cvičebních aktivit pro všechny věkové kategorie. Jsou na nich lekce z různých sokolských jednot. Videa připravují sokolští metodici ve spolupráci s youtuberem Tomášem Touhou a ke zhlédnutí jsou na YouTube kanálu Cvičím se Sokolem. "Velice jsme se zaměřili na to, aby cviky byly prováděny správně, aby si cvičenci neublížili," zdůraznila Moučková.

Tyršfit

Každý den po celý měsíc je na sociálních sítích přístupná také aktivita Tyršfit, kterou má na svědomí náčelník TJ Sokol Lomnice nad Popelkou Petr Sádek. Do cvičení se každý den od 19 hodin zapojují lidé napříč generacemi.

Optimistické výhledy

Po krizi a různých peripetiích nastává zpravidla katastrofa, lépe však katarze. I sokolové vyhlíží novou dobu postkoronavirovou s optimismem. "Doufám, že současná situce navede celou společnost a stát, aby si uvědomily, co spolky našeho typu dělají," prohlásila Moučková.

Ani částečné otevření sportovišť finanční ztráty sokolům nenahradí. České obec sokolská musela na jaře odvolat desítky školení pro tisíce cvičitelů a trenérů. Všechna se posunula na období po prázdninách. Odsunuté je i vyhlášení Sokola roku.

Historie dominantního tělocvičného hnutí však ukazuje, že sokolové dokážou přečkat války i totality. "Ustáli jsme mnohé zásadní okamžiky v naší historii a myslím, že i tento ustojíme zdárně," podtrhla Moučková.

Jedním z důkazů, jak se Sokol dokáže přizpůsobovat podmínkám, které sportu nesvědčí, jsou i jeho současné on-line aktivity. Například seriál Cvičíme se Sokolem. "Když už jsme se jednou do světa digitálních technologií ponořili, jen tak ho neopustíme," vyhlásila Moučková.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články