Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

Štafety na MS v orientačním běhu patřily Švédsku, české týmy doběhly páté

Mistrovství světa v orientačním běhu v České republice pokračovalo závodem štafet. Ženský závod opanovaly Švédky, které s velkým náskokem doběhly první, stříbro získaly Švýcarky se ztrátou více jak dvou a půl minuty. Češky bojovaly o třetí místo, bronz ale ukořistily Norky, když Jana Knapová nakonec doběhla až pátá za čtvrtými Ruskami. Mezi muži vyhráli Švédové, Češi skončili stejně jako ženy pátí.

Je nám líto, video expirovalo.
Češkám se ve štafetě nedařilo a na domácím MS doběhly až páté

V mužském závodě triumfovali Švédové o 51 sekund před Nory. Třetí místo vybojovali Švýcaři. Mimo medailové pozice zůstali čtvrtí Finové, česká sestava obsadila pátou příčku.

"Páté místo je pěkné. Kluci mi to nepřivezli úplně na medailovém boji, takže jsem mohl jen stahovat kluky před sebou. Myslím, že jsem udělal dobrou práci. Neudělal jsem žádnou zásadní chybu, možná jsem párkrát zaváhal nebo si výrazně zpomalil, protože trať byla opravdu velmi těžká. Navíc v těchto podmínkách, kdy jsem byl vůbec rád, že mi Miloš Nykodým na předávce předal čelovku, takže jsem opravdu viděl do mapy. Myslím, že někteří mohli mít opravdu velké problémy v hustších pasážích," hodnotil Vojtěch Král.

Švédky v ženském závodě sice nepředávaly na úvodním úseku, který běžela Lisa Risbyová, na prvním místě, na druhém úseku si ale Sara Hagströmová vybudovala několikaminutový náskok. Suverénka Tove Alexanderssonová, která na mistrovství zatím brala zlato ve všech disciplínách, do kterých nastoupila, doběhla v klidu před druhými Švýcarkami.

České ženy předávaly po chybě Adély Indrákové v úvodu trati na osmém místě, skvěle běžící Denisa Kosová na druhém úseku štafetu vytáhla do boje o medaili. Třetí místo neuhájila po velké chybě Knapová, před niž se dostala ruská závodnice a těsně za ní Norka Andrine Benjaminsenová, která měla do finiše více sil. V cíli tak byly Češky páté za Norkami a Ruskami běžícími pod neutrální vlajkou.

Mistrovství světa v orientačním běhu v Heřmánkách (Českolipsko) - štafety:

Muži: 1. Švédsko (Ridefeld, Lind, Bergman) 113:06, 2. Norsko (Steiwer, Fosser, Kinneberg) -51, 3. Švýcarsko (Hubmann, Howald, Kyburz) -2:00, ...5. ČR (Kubát, Nykodým, Král) -4:19.

Ženy: 1. Švédsko (Risbyová, Hagströmová, Alexanderssonová) 105:45, 2. Švýcarsko (Roosová, Hauswirthová, Aebersoldová) -2:33, 3. Norsko (Olaussenová, Steiwerová, Benjaminsenová) -7:01 ...5. ČR (Indráková, Kosová, Knapová) -7:29.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články