Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sportovní svět vzpomíná na Mandelu. FIFA i MOV spustí vlajky na půl žerdi

Costa do Sauípe (Brazílie) – Smrt jihoafrického exprezidenta Nelsona Mandely zasáhla i celý sportovní svět. K uctění jeho památky nechají Mezinárodní fotbalová federace FIFA i Mezinárodní olympijsjký výbor vlajky spustit na půl žerdi a před nejbližšími mezistátními zápasy budou fotbalisté držet na Mandelovu počest minutu ticha.

Nelson Mandela a Francios Pienaar
zdroj: ČTK/AP

Prezident FIFA Sepp Blatter označil Mandelu za jednoho z největších humanistů současnosti. "Sdíleli jsme neochvějnou víru, že fotbal dokáže spojovat lidi v míru a přátelství," uvedl Blatter. Připomněl, že jedním z posledních Mandelových veřejných vystoupení byla návštěva finálového zápasu fotbalového mistrovství světa v červenci 2010. Tehdy se mu na stadionu v Johannesburgu dostalo nadšených ovací od 90 000 diváků.

Také předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach vzpomínal na Mandelu jako na "nezapomenutelného muže". "Chápal, že sport má sílu, aby stavěl mosty a bořil zdi mezi lidmi," řekl Bach.

Na Mandelu vzpomínají také ragbisté, podle nichž navždy změnil tvář tohoto sportu. Ten v Jižní Africe hrávali téměř výhradně běloši, Mandela však svým zájmem o ragby dokázal přivést na stadiony i černošské diváky. Právě pořadatelství ragbyového MS v roce 1995, krátce po jeho nástupu do prezidentského úřadu, proto mělo velký význam při sjednocování všech Jihoafričanů.

Jamajský sprinter Usain Bolt označil Mandelu za největšího světového bojovníka. "Naučil nás odpouštět a vštípil nám vědomí, že naši bratři mohou mít jakoukoli barvu kůže," uvedl slavný boxer Muhammad Ali.

Madiba, hrdina a legenda, odešel…

Z tenistů vyjádřili soustrast na sociálních sítích mimo jiné bývalé světové jedničky John McEnroe, Andre Agassi, Billie Jean Kingová, Rafael Nadal i současná ženská královna Serena Williamsová. "Co říci na jeho počest? Madiba (Mandelovo kmenové jméno), hrdina a legenda, odešel. Skvělý život," přidal se Boris Becker.

Dvojnásobný vítěz Davisova poháru a sedmý tenista světa Tomáš Berdych umístil na twitter stejně jako nespočet dalších sportovců anglickou zkratku R.I.P. a přidal odkaz na píseň irské kapely U2 nazvanou Ordinary Love, složenou pro film "Mandela: Long Walk To Freedom", který měl nedávno premiéru.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články