Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Sportovci ocenili Synka Cenou Jiřího Gutha-Jarkovského

Praha - Ondřej Synek se stal novým držitelem Ceny Jiřího Gutha-Jarkovského. Ocenění uděluje Český olympijský výbor za nejlepší sportovní výkon uplynulého roku, v anketě hlasují sami sportovci.

Sport
zdroj: ČT4

Letos vítěze zvolili sportovci, kteří se zúčastnili olympijských her v Londýně 2012, Soči 2014, Světových her v Cali 2013 a loňských Evropských her v Baku. "Jsem nadšený. Tohle ocenění je nejvíc, co sportovec může dostat, protože je od jeho kolegů. Ani trochu jsem to nečekal. Tím spíš, že jde o veslování, malý sport," řekl Synek. Z veslařů před ním trofej dostala Miroslava Topinková Knapková po olympijském zlatu v roce 2012.

V loňské sezoně se Synkovi sice moc nedařilo, ale na mistrovství světa udolal věčného rivala Mahého Drysdalea z Nového Zélandu a počtvrté v kariéře se stal šampionem. "Byl to pro mě nejvíc vybojovaný titul. I kvůli tomu, že se mi v sezoně předtím tolik nedařilo," řekl Synek o titulu, kterým završil zlatý hattrick. "Každý očekává, že obhájit vítězství jde samo. Přitom to samozřejmé není. Nejtěžší je tlak od kamarádů, fanoušků a také udržet se ve formě," dodal.

Sami sportovci volí vítěze od loňského roku a ocenění má díky tomu zvláštní rozměr. "Sportovci vidí výkony svých kolegů jinak než veřejnost. Což dokazuje třeba to, že v desítce nominovaných byla Gabriela Grézlová, světová rekordmanka ve volném potápění," řekl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

Cena zakladatele českého olympismu vznikla v roce 1933, o rok později ji jako první převzal vzpěrač Václav Pšenička. V roce 1948 ji získal běžec Emil Zátopek. Vloni se jejím držitelem stal horolezec Radek Jaroš.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články