Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Sport se dočká větší podpory, slyšeli zástupci ČUS na schůzce s premiérem

Český sport mají čekat podstatné změny. Na schůzce s premiérem Andrejem Babišem to slyšeli zástupci České unie sportu (ČUS). Mluví se o jiném způsobu financování založeném na novém zákonu o podpoře sportu.

Mamutí můstek v Harrachově
zdroj: ČTK autor: Břetislav Fiala

Letos je v kapitole ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) na sport vyčleněno 5,5 miliardy korun, přitom slibovaných bylo sedm. Babiš zástupcům svazů už loni ještě coby ministr financí říkal, že si sport zaslouží okolo dvanácti miliard, což nyní na schůzce zopakovali se současným mistrem školství Robertem Plagou.

"Je potřeba sport podporovat významněji než v současnosti. Bavili jsme se o tom, že cílová hodnota navýšení je dvanáct až třináct miliard korun. Navyšovat musíme kontinuálně," řekl Plaga po jednání. Odpoledne na mimořádné valné hromadě ČUS v Nymburku delegáty ujistil: "Sport má příslib premiéra, že má a bude mít prioritu. Sport si zaslouží zvláštní přístup."

Zástupci svazů s premiérem, ministrem školství i vládním zmocněncem pro sport Milanem Hniličkou se shodli, že je potřeba nová vize. Efektivnější systém financování se má opírat o nový zákon o podpoře sportu. Agenda sportu by měla z MŠMT přejít pod tzv. agenturu pro sport, což ale není z legislativních důvodů snadné. 

Sportovci apelují, že jednat je třeba rychle. Výzkum ukázal, že většina ze skoro 7500 klubů a jednot nemá peníze na činnost, na nábor dětí ani na kvalifikované trenéry. "Stojí to na dobrovolnících, těch ubývá a stárnou," řekl generální sekretář ČUS Jan Boháč. Velkým problémem jsou i sportoviště samotná.

A právě o investicích se zástupci svazů bavili s premiérem Babišem. Mají do měsíce vypracovat rozvoj infrastruktury. "Máme přijít s jasnými požadavky, co během čtyř let proinvestovat. Předložíme návrhy, co bychom chtěli," uvedl Jansta. Nahlas se mluvilo třeba o skokanských můstcích v Harrachově, hokejových halách a atletických stadionech. 

Je nám líto, video expirovalo.
Financování sportu potřebuje reformu, říká ČUS
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články