Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Sport potřebuje přidat. Šéfa NSA před jednáním s ministrem financí podpořili poslanci

Další peníze potřebuje český sport. Národní sportovní agentura chce víc peněz na provoz a údržbu sportovišť, které trápí prudce rostoucí ceny energií. Agentura nyní může sprotovním organizacím dát necelých 100 milionů, to však nestačí. Předseda NSA Filip Neusser bude o navýšení rozpočtu jednat s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou. Ve středu ho v tom jednomyslně podpořil parlamentní podvýbor pro sport.

Zákonodárci, kterým Neusser prezentoval pravidelnou zprávu o činnosti NSA, se shodli, že situace majitelů a provozovatelů sportovišť je kritická a zabránit redukci provozu podle nich může jen vyšší státní podpora.

"Jsem velmi rád za podporu poslanců, kteří mě podpořili v jednání s ministrem financí ohledně navýšení finančních prostředků na provoz a údržbu sportovišť," uvedl Neusser v tiskové zprávě.

Podvýbor v usnesení navrhl dvě možné cesty k nezbytným financím. Mohly by se na účet agentury převést nespotřebované peníze z roku 2021, přičemž by ideálně neměly být účelově vázané, nebo by se mohly při očekávané úpravě státního rozpočtu navýšit prostředky na sport.

"Sport se teprve vzpamatovává z covidových restrikcí. Navíc za sebou nese již tři desetiletí vnitřní dluh vůči sportovní infrastruktuře. To nelze vyřešit okamžitě, a proto potřebujeme alespoň zázemí v běžné údržbě. V současné době, kdy strmě narůstá cena energií, by vláda měla všechny tyto dopady zohlednit. Podvýbor pro sport proto jednoznačně podpořil předsedu NSA v jednání, které toto zohlední, ale bude zároveň rozpočtově odpovědné," uvedl předseda podvýboru pro sport Jakub Janda.

Letos má NSA hospodařit s 4,6 miliardy korun, které přerozděluje sportovním organizacím na dotacích. Původní rozpočet, který před volbami schválila vláda Andreje Babiše, počítal s částkou 5,9 miliardy. Loni NSA na dotacích vyplácela téměř sedm miliard korun.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články