Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sport na Ukrajině krvácí. MOV přislíbil rekonstrukci sportovišť i finanční pomoc pro olympioniky

Fotbalisté v Charkově truchlící nad smrtí svého trenéra, boxeři místo v ringu na frontě a z mnoha sportovišť zbylé trosky. Takový je aktuální pohled na nekončící válku na Ukrajině, která si vybírá vysokou daň i v řadách sportovců. Dříve hrdý stát pyšnící se úspěchy nejen v gymnastice, boxu a fotbale počítá s nejhorším, včetně vysokých škod v oblasti sportu. MOV ale nabízí ukrajinským sportovcům finanční pomoc a zrekonstruování infrastruktury.

Je nám líto, video expirovalo.
Bach při návštěvě Ukrajiny přislíbil finanční pomoc ze strany MOV

"Strašně to bolí, je to jako bych ztratil otce," svěřil se fotbalista Danil Kaskov, jenž se zúčastnil zápasu uspořádaného na počest Andrije Doroševa. Ten zahynul 27. června, když do obytné čtvrti druhého největšího ukrajinského města dopadly granáty. "Doufám, že na nás shora dohlíží, že na nás může být hrdý. Tento turnaj je poctou jemu, všechny trofeje jsou na jeho památku. Všechno je pro něj," dodal Kaskov.

Bývalý mistr světa v boxu v těžké váze a současný kyjevský starosta Vitalij Kličko sehrál spolu s prezidentem Volodymyrem Zelenským významnou roli při sjednocování ukrajinského odporu proti ruské invazi, kterou Moskva označuje za "zvláštní vojenskou operaci". Jeho mladší bratr Vladimir, rovněž boxerský šampion, narukoval do ukrajinské záložní armády krátce poté, co 24. února ruská invaze začala.

Jen minulý týden přinesl mnoho názorných příkladů ničivého dopadu války na ukrajinský sport. Videozáznam agentury Reuters ukázal, jak se sportovní komplex Charkovského polytechnického institutu 23. června proměnil v hromadu betonu a pokrouceného kovu, což podle úřadů způsobily ruské raketové údery. "Oheň zachvátil 200 metrů čtverečních. Hořelo sportovní vybavení, žíněnky, podlaha a obložení stěn. Nebyly žádné oběti," popsal zástupce záchranné služby Anatolij Torjanyk.

Jeden z ukrajinských vojáků uvedl, že ruské síly záměrně cílí na velké budovy - jako jsou sportovní haly a školy - v domnění, že je využívají ukrajinské ozbrojené síly. Ruské jednotky popírají, že by na civilní cíle na Ukrajině útočily.

Pozůstatek fotbalového hřiště v Mykolajivu po údajném ruském ostřelování na jihu
zdroj: ČTK autor: Efrem Lukatsky

Mezi dalšími snímky, které v posledních dnech kolují na sociálních sítích, je i fotografie masivního kráteru, který údajně způsobilo ruské ostřelování fotbalového hřiště v Mykolajivu na jihu země. Tedy ve městě, které rovněž čelí obzvláště silnému ruskému bombardování.

MOV plánuje podílet se na rekonstrukci ukrajinských sportovišť

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli v Kyjevě jednal s šéfem Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomasem Bachem. "Více než 100.000 ukrajinských sportovců bylo připraveno o jakoukoli možnost trénovat, stovky ukrajinských sportovních zařízení byly zničeny," prohlásil prezident během setkání.

"Mnoho ukrajinských sportovců vstoupilo do ozbrojených sil, aby chránili naši zemi, aby ji na bojišti bránili. V bojích bylo zabito 89 sportovců a trenérů, 13 jich bylo zajato a jsou drženi v ruském zajetí," dodal.

Thomas Bach při nedělní návštěvě Kyjeva prohlásil, že MOV je připraven pomoci s rekonstrukcí ukrajinských sportovišť a oznámil ztrojnásobení sumy ve fondu, který byl za tímto účelem zřízen v únoru, a to na 7,5 milionu dolarů (přes 178 milionů korun). Bach rovněž přislíbil podporu ukrajinským týmům, které se plánují zúčastnit olympijských her v Paříži v roce 2024 a zimní olympiády, která se bude konat v Itálii v roce 2026.

"Uděláme všechno pro to, abychom je viděli na hrách v roce 2024 v Paříži a na zimní olympiádě v roce 2026 v Cortině d'Ampezzo a Miláně," citovala agentura SID Bacha.

"Na začátku války jsme založili fond s částkou 2,5 milionu dolarů, kterou navýšíme na 7,5 milionu (asi 178 milionů korun)," řekl Bach a dodal, že MOV i nadále zastává vůči Rusku a Bělorusku, které se na invazi podílí, nekompromisní postoj.

MOV po vypuknutí války doporučil sportovním organizacím, aby zástupce obou zemí vyloučily ze soutěží. "Ještě nenastal čas, abychom naše doporučení zmírnili," uvedl Bach.

Zelenskyj postoj MOV ocenil. "Dokud Rusko ničí ukrajinský lid a dobývá jiné evropské země, jeho reprezentanti nemají v mezinárodní sportovní komunitě místo," prohlásil ukrajinský prezident.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články