Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Spor Carlsena s Niemannem byl uzavřen mimosoudně. Hrát s ním budu, říká bývalý mistr světa

Magnus Carlsen uzavřel mimosoudní dohodu s americkým velmistrem Hansem Niemannem, kterého považoval za podvodníka a odmítal s ním hrát. Dvacetiletý šachista požadoval kvůli poškození reputace odškodnění ve výši sto milionů dolarů (2,2 miliardy korun).

Hans Niemann
zdroj: Twitter.com/GrandChessTour autor: Lennart Ootes

"Beru na vědomí analýzu, podle které neexistují jasné důkazy, že by Niemann podváděl při naší partii na Sinquefield Cupu. V budoucnu jsem připraven proti němu nastoupit," uvedl Carlsen. Sám žádný konkrétní důkaz o Američanově vině nepředložil.

"Dohodli jsme se s Hansem Niemannem, že spory necháme minulosti a dál půjdeme společnou cestou. Hans u nás může znovu hrát, těšíme se na jeho účast v našich turnajích," uvedli také zástupci platformy Chess.com, která je největší šachovou on-line hernou a pořádá řadu prestižních klání pro elitní hráče.

To byl jeden z důvodů, proč Niemann žádal vysoké odškodnění. Kvůli kauze totiž přišel o několik lukrativních příležitostí. Server Chess.com ho vyřadil z on-line turnaje Chess Global Championships s dotací milion dolarů a pozvánku mu zrušili i pořadatelé "šachového Wimbledonu" ve Wijk aan Zee. "Mám radost, že má žaloba vyústila v dohodu přijatelnou pro všechny strany. Radši budu s Magnusem soupeřit za šachovnicí než u soudu," uvedl Niemann.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Niemann se brání Carlsenově nařčení u soudu, chce stovky milionů

Důkazy neexistují

Kontroverze kolem Niemanna se táhla od září minulého roku. Američan na prestižním Sinquefield Cupu v St. Louis porazil Carlsena v partii klasického šachu dokonce černými figurami a světová jednička následně z turnaje odstoupila. Dvaatřicetiletý Nor navíc o dva týdny později učinil další výmluvné gesto, když vzdal po druhém tahu vzájemnou partii v on-line turnaji seriálu Champions Chess Tour.

Carlsen později obvinil Niemanna z toho, že podváděl v mnohem více případech, než sám bezprostředně po kontroverzi v St. Louis přiznal. Americký šachista potvrdil podvod u dvou on-line turnajů na serveru Chess.com před několika lety, kdy ještě nebyl velmistrem. Za své tehdejší jednání se opakovaně omluvil.

Pozornost před rokem vzbudila i rozsáhlá analýza Chess.com, která podezřívá Niemanna z podvodu v on-line partiích ve více než stovce případů. Řada podezřelých partií byla v roce 2020, tedy výrazně později, než Američan přiznal. Závěry dokumentu ale zdůrazňují, že v partiích hraných naživo za šachovnicí není z analýzy patrné nic výrazně neobvyklého. Mechanismus, který server používá na odhalování podvodníků, se navíc na klasické partie nespecializuje.

K pikantnímu souboji obou hráčů by mohlo dojít už dnes v on-line turnaji na Chess.com s názvem Titled Tuesday, kterého se každý týden pravidelně účastní řada hráčů světové špičky včetně Carlsena.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články