Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Soukalová, Vémola, Nedomanský, všichni na plátně. Co nabídne Sportfilm Festival?

V Liberci začne ve čtvrtek největší tuzemská přehlídka sportovních filmů a dokumentů – Sportfilm Festival. Do letošního v pořadí již 27. ročníku se přihlásilo 366 tvůrců ze 77 zemí světa. V obrovské konkurenci mají zastoupení také domácí filmaři a sportovci. Své filmy uvedou například Gabriela Soukalová, Karlos Vémola, Eva Adamczyková, Michal Maroši a mnoho dalších. Součástí festivalu je také konference o duševním zdraví Mental Health: Bezpečí ve sportu. Přímý přenos nabídne ČT sport Plus v pátek od 10:00. ČT sport odvysílá rovněž sobotní galavečer s předáváním cen.

Z filmu Gabriela Soukalová: Pravda se pořád vyplatí
zdroj: Sportfilm Festival Liberec

Do festivalové soutěže bylo vybráno 70 snímků. Kromě českých sportovců se v dokumentech představí tenisové sestry Williamsovy, šachista Garry Kasparov, basketbalista Rudy Gobert anebo překážkář Edwin Moses.

"Sestavili jsme program, který začíná 3. října projekcí filmu Karlose Vémoly v Klubu Lípa, což je pro mladší generace. V pátek pokračujeme filmy třeba o bikerovi Michalu Marošim, nebo tam je talk show Bomby na ledu, Její tělo, to je velký hit letošního roku. Sobotnímu galavečeru předchází projekce filmu Gabriely Soukalové Pravda se pořád vyplatí. V neděli to pak pokračuje filmem Evky Samkové. Máme připraven i program sportovních aktivit," nalákala ve Sportovních zprávách ředitelka festivalu Renata Balašová.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Renata Balašová a Šárka Strachová zvou na Sportfilm Festival Liberec

Páteční konferenci o bezpečí ve sportu bude moderovat bývalá lyžařka a současná předsedkyně Českého klubu fair play Šárka Strachová.

"Je velmi dobře, že je tohle téma čím dál víc diskutované. Souvisí to s pohybem dětí, s jejich fyzickým i mentálním zdravím. Spousta mladých sportovců končí se sportem z různých důvodů. Jedním z nich je právě prostředí, ve kterém se necítí komfortně, kde je třeba kladen příliš vysoký nárok na jejich výkony," přiblížila mistryně světa ve slalomu.

Na festivalu má své dokumenty i Česká televize:

Návrat zatraceného střelce (dokument o legendárním Václavu Nedomanském)

13. komnata Tomáše Engeho

My se máme, že máme vodáctví

Tour de France ve tmě

Setkání v aule Technické univerzity Liberec se zúčastní mimo jiné někdejší biatlonistka Gabriela Soukalová, hokejista Pavel Francouz nebo triatlonistka Aneta Soldati Grabmüllerová.

Současné vedení převzalo festival před pěti lety. "Dali jsme si za cíl být na špičce v Evropě. Myslím, že jsme to splnili," uvedla neskromně Balašová. České prostředí podle ní spojení sportu a filmu přeje. "Jsme zapsaní jako sportovní filmová velmoc," doplnila ředitelka festivalu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články