Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Soud zrušil loňskou volbu čtyř místopředsedů ČOV, výbor se odvolá

Městský soud v Praze zrušil loňské zvolení čtyř místopředsedů Českého olympijského výboru (ČOV) poté, co vyhověl žalobě prezidenta Autoklubu České republiky Jana Šťovíčka. Volby podle soudu, o jehož rozhodnutí jako první informovaly Hospodářské noviny, proběhly v rozporu se zákonem. Olympijský výbor plánuje se proti verdiktu odvolat.

Plénum Českého olympijského výboru
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Šťovíček je společně s předsedou Sdružení sportovních svazů České republiky (SSS ČR) Zdeňkem Ertlem ve sporu s ČOV již řadu měsíců. Loni se jim podařilo soudně dvakrát odložit volbu členů výkonného výboru s argumentem, že byli chybně vyřazeni ze seznamu kandidátů. Vrchní soud v Praze ale po odvolání ČOV označil předběžná opatření zakazující volby za nezákonná.

V posledním případě uspěl Šťovíček s argumentem, že volba místopředsedů se neuskutečnila podle volebního řádu. Podle něj se hlasuje společně a uspějí ti s největším počtem hlasů. Delegáti pléna ale hlasovali o jednotlivých jménech. "Tak, jak bylo hlasováno o jeho kandidatuře, bylo v rozporu s volebním řádem," uvedl soudce Tomáš Lehovec.

Naopak Ertl s vlastním podnětem neuspěl. Požadoval, aby soud označil celé jednání pléna loni v červnu za nicotné. Tím by přišel o svůj post i předseda ČOV Jiří Kejval. Podle soudu ale zvolil špatný typ žaloby.

Aktuální rozhodnutí se týká místopředsedů Zdeňka Haníka, Milana Hniličky, Romana Kumpošta a Libora Varhaníka. Kejval a místopředseda pro neolympijské sporty Filip Šuman ve funkci zůstávají. Šuman byl do ČOV zvolen na valné hromadě složky Českého klubu sportovních svazů, organizací a institucí.

ČOV v prohlášení pro ČTK poukázal na skutečnost, že městský soud zamítl v plném rozsahu žalobu SSS ČR a Šťovíčkovi vyhověl jen částečně. "Jedná se však o nepravomocné rozhodnutí, proti kterému podáme odvolání, a nemá na činnost ČOV žádný dopad. Soud všechny argumenty naší obhajoby akceptoval. Věříme, že při odvolání uspějeme, ostatně jako v případě všech dalších žalob, kterým jsme v poslední době neopodstatněně čelili," uvedla ředitelka komunikace ČOV Barbora Žehanová.

Naopak Šťovíček je s rozhodnutím soudu ve svém případě spokojený a věří, že uspěje i u dalších instancí. "Nic jiného jsem nečekal, protože to právní pochybení, kterého se olympijský výbor dopustil, bylo významné. Jako advokátovi se mi málokdy stává, že bych měl tak velikou šanci na úspěch. Rozhodnutí (ČOV) bylo v rozporu se všemi předpisy. Takhle se postupovat nemůže," řekl Šťovíček ČTK.

Stejně jako v minulosti zdůraznil, že mu nejde o funkci, ale o princip. "Určitě se bude pokračovat dále a uvidíme, jak to dopadne. Předpokládám, že ČOV u odvolacího soudu spoléhá na své přátelské vztahy s některými soudci, ale myslím, že na to se spoléhat nedá. Právní případy se vyhrávají právní erudicí, a ne kamarádšofty," uvedl prezident AČR. Doplnil, že na popud soudu nabízel ČOV smírné řešení před verdiktem. Chtěl získat povolení účastnit se jednání výkonného výboru bez hlasovacího práva, pouze s hlasem poradním a možností vystupovat. Olympijský výbor byl ale proti.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články