Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Sommerová: Čáslavská řekla ďáblovi ne, a tím by pro nás měla být vzorem

Praha - Dokumentaristka Olga Sommerová vzpomíná na Věru Čáslavskou, která zemřela v úterý v 74 letech, nejen jako na skvělou olympioničku, ale především statečnou ženu s pevnými občanskými postoji. Sršela z ní spousta energie. Dokázala se vzepřít zlu navzdory osobním útrapám, proto by měla zůstat vzorem. ČT sport odvysílá ve 21:35 pořad Archiv Z: Věra Čáslavská, na ČT2 sledujte od 20:00 dokument Olgy Sommerové Věra 68. Hostem Interview ČT24 v 18:30 bude historik a životopisec Věry Čáslavské Pavel Kosatík.

Je nám líto, video expirovalo.
Sommerová: Je to jeden z mála bojů, který v životě prohrála

"Vybaví se mi její občanské postoje, což bylo něco, z čeho si člověk může vzít ponaučení i pro svůj život. Že je možné žít čestně a poctivě, i když se za to musí zaplatit," říká Sommerová. "Byla bojovná a statečná. Na kolena ji srazil proces s jejím synem - poté trvalo šestnáct let, než se znovu začala angažovat. Jakmile viděla, že je něco potřeba udělat, tak šla a udělala to. Nesla v sobě spoustu energie," dodává.

Sommerová o Čáslavské natočila dokument Věra 68. "Měla jsem archivní záběry ze sportovní kariéry, ale zajímal mě i její občanský a osobní život. Věděla jsem, že je to všechno propojené, a proto je ten dokument tak dramatický. Ukázalo mi to, že žijí lidé, kteří se za všech okolností zachovají čestně," říká Sommerová.

Sommerová vzpomíná různé linie odkazu své osobní přítelkyně. "Zůstane zapsaná zlatým písmem v historii českého a československého sportu, ale myslím, že důležitá je ta linie jejího statečného odolávání ďábelskému našaptávání. Řekla ďáblovi ne, a tím ztratila všechny výhody v životě. To by pro nás mělo být vzorem a s tím bychom na ni měli vzpomínat," míní Sommerová.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články