Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Sokolovny se otevřely veřejnosti, představují své bohaté aktivity

Praha - Desítky sokoloven po celé republice se od pondělí otevřely veřejnosti. Členové Sokola v nich představují různé sportovní, turistické a kulturní aktivity. Akce s názvem Sokol spolu v pohybu se koná až do neděle. Každý den je určen pro někoho jiného.

zdroj: ČT sport

"Cheme představit, co děláme, čím se zabýváme. Sokol je organizace, která má 16 tisíc členů. Máme tři zkáladní proudy činnosti. Sport výkonnostní, sport v podobě nevýkonnostní, tedy pro všechny a pak to zvláštní, a to je společensko-kulturní činnost," řekla starostka České obce sokolské Hana Moučková.

Sokol představuje mimo jiné aktivity pro seniory a svou práci s nejmenšími dětmi. Středa bude ve znamení dne zdraví a spolupráce s handicapovanými, čtvrtek bude věnován výkonnostnímu sportu.

V pátek je na programu Noc sokoloven, při které zájemci mohou navštívit a seznámit se s historií 90 sokoloven v ČR, včetně areálu Tyršova domu v Praze. Na víkend připravil Sokol zábavní akce a soutěže pro celé rodiny. "Týden je takovým startem cvičebního roku a startem sletového roku, protože příští rok bude 16. Všesokolský slet," dodala Moučková.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio 6 představuje Sokol spolu v pohybu

"Je to úžasná možnost zúčastnit se této akce, vyzkoušet si všechny druhy sportů a užít si to," prohlásil judista Jaromír Ježek, který působí v pražských Vršovicích už i jako trenér. "V první třídě jsem šel do Sokola, tam byl oddíl juda a malými krůčky jsem začal. Sokol má u nás velkou tradici," popsal účastník olympiád v Pekingu, Londýně a Riu.

Součástí celorepublikového týdenního projektu bude Sletová štafeta, která oficiálně zahájí rok všesokolského sletu 2018. Sletová štafeta v době od středy do neděle ponese do Prahy poselství o všesokolském sletu z různých měst v Česku, ale i ze Slovenska, Německa a Polska.

V Česku je asi 1150 tělocvičných jednot České obce sokolské, které mají zhruba 160 000 členů, což sokoly řadí mezi nejpočetnější občanská sdružení v Česku. Téměř každá jednota ve zhruba tisícovce měst má svou sokolovnu a většinou několik oddílů. "Člověk, když vejde do Sokola, tak na něj ta tradice a historie dýchne," uvedl Ježek, který se snaží přivést k sokolské myšlence i svého šestiletého syna.

Pod hlavičkou České obce sokolské působí také téměř dvě stovky divadelních, loutkářských, folklorních a hudebních souborů nebo pěveckých sborů. "Sokol je primárně spojen se sportem, ale činnost uměleckých těles je důležitá část," doplnila Moučková.

Zdroj
ČT sport, ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články