Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Sluková s Hermannovou suverénně postoupily do finále ME

Biel – České plážové volejbalistky Markéta Sluková a Barbora Hermannová nedaly v semifinále mistrovství Evropy šanci třetímu nasazenému páru. Němky Karlu Borgerovou a Brittu Bütheovou porazily 21:13 a 21:14. Ve finále se utkají s jejich krajankami, Lauru Ludwigovou a Kirou Walkenhorstovou.

Markéta Sluková a Barbora Hermannová
zdroj: ČTK autor: Stejskal Ivo

"Nemůžu tomu uvěřit. Jsme ve finále a máme medaili z Eura. Bára hrála skvěle," řekla po zápase Sluková. S Hermannovou hrají teprve devět měsíců, největším úspěchem pro ně dosud byl titul z turnaje Světového okruhu loni v říjnu v Antalyi. Pro český plážový volejbal vybojovaly první evropskou medaili od roku 2002.

Po nervózním začátku prvního setu začaly Němky chybovat a za stavu 6:9 si vzaly oddechový čas. Ten jim ale příliš nepomohl, Češky se rozehrály a za stavu 13:8 poprvé vedly o pět bodů. První set pak bez problémů dovedly do vítězného konce (21:13).

Ve druhé sadě šly Češky i díky skvělému bloku Slukové poprvé do tříbodového trháku za stavu 7:4. Náskok postupně narůstal a české hráčky ovládly i druhý set rozdílem třídy. Barbora Hermannová zápas zakončila výstavní smečí.

Sluková s Hermannovou se ve finále utkají s první nasazenou dvojicí, která je jako jediná na turnaji dokázala porazit. Ve skupině podlehly Němkám Lauře Ludwigové s Kirou Walkenhorstovou 0:2 na sety. V nedělním finále jim porážku budou chtít oplatit a získat titul mistryň Evropy, který právě německá dvojice ve Švýcarsku obhajuje.

České duo je na turnaji nasazené jako číslo šestnáct, ale na cestě za životním úspěchem už vyřadilo řadu favorizovaných párů. Nejprve ve čtvrtfinále nizozemské mistryně Evropy z roku 2014 Madelein Meppelinkovou a Marleen van Ierselovou, a to rovněž ve dvou setech 21:17 a 21:16.

Skvělou pohodu si Češky přenesly i do nočního semifinále, které začalo až v půl jedenácté večer. Pozdní čas, umělé osvětlení ani německé soupeřky je nerozhodily. Znovu si pomohly skvělým servisem, hrály uvolněně, věřily si a dostaly Němky pod tlak.

"Rozehrály jsme se, daří se nám a jsem ráda, že se nám daří zúročit předchozí práci," radovala se Sluková. Z evropských šampionátů měly z českých hráček naposledy medaili v roce 2002 Eva Ryšavá a Soňa Nováková (bronz).

Sluková byla na ME byla dosud nejlépe pátá před dvěma lety v Cagliari s Kristýnou Kolocovou. S Hermannovou si u Bielského jezera zahrají o titul v neděli od 15:15.

Semifinále ME v plážovém volejbalu v Bielu (Švýcarsko), ženy:

Sluková, Hermannová (16-ČR) - Borgerová, Bütheová (3-Něm.) 2:0 (13, 14),
Ludwigová, Walkenhorstová (1-Něm.) - Birlovová, Ukolovová (13-Rus.) 2:0 (15, 16).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články