Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Sluková s Hermannovou slaví první společný titul

Antalya - Plážové volejbalistky Markéta Sluková a Barbora Hermannová vyhrály turnaj v turecké Antalyi a slaví první společný triumf na Světovém okruhu. Dvojice, která spolu hraje teprve od srpna, ve finále porazila druhé nasazené Italky Martu Menegattiovou a Viktorii Orsiovou Tothovou 21:15 a 21:17. Sluková převzala na okruhu zlatou medaili potřetí, Hermannová podruhé.

Radost dvojice Sluková – Hermannová
zdroj: Czech Beachvolleyball Team Sluková - Hermannová

Předchozí úspěchy vybojovala Sluková s Kristýnou Kolocovou, Hermannová zase s Martinou Bonnerovou. V létě ale kvůli herní krizi Sluková oznámila konec dlouholetého páru. Na grandslamech poté s Hermannovou končily v kvalifikaci, ale na turnajích nižší kategorie Open už byly páté v Soči a nyní v Antalyi v žádném ze sedmi zápasů nenašly přemožitelky.

Obě cítily velkou úlevu po turbulentním létě a neubránily se slzám. "Prošly jsme si obě těžkým obdobím, i s celým naším týmem. Tohle je pro nás svým způsobem zadostiučinění. Dokázaly jsme, že to byl dobrý krok, že na to máme. Jsem na nás pyšná," řekla Sluková, která rozpad obou reprezentačních dvojic rok před olympijskými hrami v Riu iniciovala.

Triumf v Turecku označila za velké překvapení a byla za něj vděčná i trenérovi a životnímu partnerovi Simonu Nauschovi. "Hlavně bych chtěla poděkovat Simonovi. Dokázal, že je to výborný kouč, a dovedl další tým k medaili. I on by si zasloužil tuhle zlatou," řekla sedmadvacetiletá beachvolejbalistka.

Nečekala jsem, že se dostaneme až do finále, řekla Hermannová

Dnešní den začaly úspěšným semifinále, v němž zdolaly Američanky Jennifer Kessyovou a Emily Dayovou po dramatickém průběhu 16:21, 21:15 a 15:13. "Nečekala jsem, že bychom mohly být ve finále. Je to úžasné, protože loni jsem na posledním turnaji sezony taky hrála finále. Mám ohromnou radost," řekla Hermannová.

Loňský rok zakončila triumfem s Bonnerovou v jihoafrickém Mangaungu. Sluková dosud měla na kontě dva tituly ze Světového okruhu s Kolocovou z loňské Prahy a grandslamu v Berlíně. Nová dvojice se dočkala nejcennější medaile při pátém společném startu a zároveň na poslední světové akci sezony.

Italky ve finále od začátku zatlačily servisem a po celou dobu byly bodově nad nimi. "Finále jsme si užily, hrály jsme v klidu a odvážně. Myslím, že jsme je docela zaskočily. Hrálo se mi skvěle, ve chvílích, kdy jsem potřebovala, to vzala Markéta do svých zkušených rukou," doplnila o tři roky mladší Hermannová.

Předchozí turnaj v Mexiku přitom musely kvůli zranění kotníku Slukové vynechat. Navzdory vynucené pauze se v Antalyi představily ve skvělé formě a jen ve čtvrtfinále a semifinále ztratily po setu. Po pauze zamíří v listopadu na přípravný kemp do Ameriky a odehrají halové mistrovství střední Evropy v Pelhřimově. "Teď se ale těšíme na odpočinek," shodly se obě po sezoně, kterou označily za náročnou hlavně psychicky.

Maximem dua Sluková Hermannová bylo dosud páté místo ze Soči, které společně vybojovaly začátkem září. V Rusku triumfovaly právě jejich finálové soupeřky z Antalye Menegattiová s Orsiovou Tothovou, které pak potvrdily dobrou formu v závěru sezony také bronzem v Puerto Vallarta.

Turnaj Světového okruhu v plážovém volejbalu v Antalyi (Turecko):

Finále: Sluková, Hermannová - Menegattiová, Orsiová Tothová (2-It.) 2:0 (15, 17)

O 3. místo: Kessyová, Dayová (6-USA) - Gallayová, Klugová (3-Arg.) 2:1 (-18, 14, 13)

Semifinále: Sluková, Hermannová - Kessyová, Dayová 2:1 (-16, 15, 13).

Související články
  • 322737 » Sluková a Hermannová slaví premiérový postup do semifinále World Tour
  • 322668 » Sluková s Hermannovou prošly v Antalyi do play-off bez ztráty setu
  • 322619 » Souboj českých párů na turnaji v Turecku ovládly Sluková s Hermannovou
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy