Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Slova o nejlepším McGregorovi jsou hlavně PR. Ve velteru nemá dlouhodobě šanci, myslí si "Monster" Kníže

Až moderátor Bruce Buffer v neděli v časných ranních hodinách českého času zakřičí v oktagonu do mikrofonu "Conooooor McGregoooor", bude to více než po roce, co se irský fenomén vrátí zpět k zápasení. V rámci očekáváného večera UFC 246 vyzve ve velterové váze rekordmana Donalda Cerroneho. Česká MMA legenda Petr "Monster" Kníže má o favoritovi utkání i možném průběhu jasno. Skeptičtější je ale k dalším plánům McGregora.

Conor McGregor
zdroj: ČTK/AP/ autor: John Locher

Už to jsou více než tři roky, co vystoupal na úplný vrchol. Tedy alespoň ten sportovní. Psal se 12. listopad 2016 a Conor McGregor dokázal co nikdo před ním. V New Yorku ukončil v lehké váhové kategorii Eddieho Alvareze technickým K. O. a jako první bojovník v historii UFC se pyšnil držením titulů hned ve dvou divizích najednou.

Tento post mu ale dlouho nevydržel a od té doby to s irskou legendou šlo z kopce. O oba pásy kvůli neaktivitě přišel. Více než na sport se zaměřil na užívání popularity, alkoholu a obrovského množství peněz, které ještě znásobil boxerským zápasem s Floydem Mayweatherem. Nechyběly ani spory, velké kontroverze včetně soudu. Vše vyvrcholilo v listopadu 2018, kdy se do UFC vrátil, jenže v extrémně vyhecovaném zápase s Chabibem Nurmagomedovem padl, což mělo za následek i oznámení odchodu do sportovního důchodu.

Ten ovšem netrval dlouho. Pouze pár měsíců. A Conor McGregor je nyní zpět.

Bude to ale ten starý, do MMA zažraný Conor, jenž svým stylem a showmanstvím dokázal z MMA udělat celosvětově sledovaný sport? První zprávy naznačují, že by mohl být. Jiný přístup k přípravě i ke spolupráci s trenéry, zlepšená životospráva či méně slov a více činů.

"Viděl jsem s ním rozhovor a po dlouhé době to byl klidný Conor bez reklamních příkras a kampaně. Samozřejmě si občas rýpnul, ale přijde mi, že je v nejlepší psychické úrovni, co kdy byl. Vypadá nejvíce vyrovnaně za poslední roky," prohlásil Martin Škvára, předseda České asociace smíšených bojových umění MMAA.

Conor McGregor
zdroj: ČTK/AP autor: John Locher

Velký pokrok v přístupu McGregora je cítit i z jeho trenérského štábu. Dlouhodobý trenér Ira John Kavanagh, jenž údajně po prohře s Nurmagomedovem zvažoval ukončení spolupráce se svým problémovým svěřencem, se nyní nijak neostýchal a do světa vypustil zprávu, že jednatřicetiletý bojovník má nejlepší formu v životě.

Ne všichni ale tento entuziasmus a nadšení sdílí. Legenda českého MMA a kouč bojovníka UFC Machmuda Muradova Petr "Monster" Kníže je poněkud opatrnější. "On může říkat, co chce. Já bych mu úplně nevěřil. Je to prořízlá huba a myslím, že hru s ním hrají všichni. Že je v top formě, říkal už před zápasem s Chabibem, a dostal přes držku. Je to zčásti PR," popsal.

"Monster" ale zároveň uznává, že na McGregorovi je pokrok znát. Alespoň co ho mohl vidět na videích z tréninků. "Pár jsem jich viděl a byl dynamický a dobrý. Je znát, že je odpočatý a že má chuť. To zápasníkům obecně prospívá," dodal.

McGregor během "důchodu" změnil nejenom přístup. Nabral i pár kilo, z čehož rezultovala i změna kategorie. Alespoň tedy pro první zápas po návratu. Zatímco tituly získal v lehké a pérové váze, při svém comebacku nastoupí v rámci velterové váhy do 77 kg, v níž absolvoval zatím jen dva zápasy s Natem Diazem s vyrovnanou bilancí jedna výhra, jedna porážka. "Když jsem viděl McGregora, jak teď vypadá, je to taková obluda," řekl Kníže.

Když Conor trefí, stojí to za to. "Skleněný" Kovboj musí vydržet

Tím, kdo se proti "obludě" v Las Vegas postaví, bude budoucí člen Síně slávy Donald Cerrone, jenž se může pyšnit rekordy v počtu vítězství a ukončení před limitem v UFC. "Kovboj" se rovněž zaměřuje spíše na lehkou váhu, ale ani velterová mu není cizí.

Celkově v kariéře už absolvoval 50 zápasů s bilancí 36 výher. Poslední dvě střetnutí ale pro něj skončila porážkou. A právě velké množství zápasů 36letého Američana, nespočet inkasovaných tvrdých ran, ale i zranění mohou být některými z rozhodujících faktorů při rozhodování o vítězi.

"Cerrone už má hodně odboucháno a poslední dobou už nepředvádí takové výkony jako dřív. Navíc už má trochu skleněnou bradu, a Conor když se trefí, stojí to za to," vysvětluje Kníže, pro něhož je McGregor velkým favoritem. "Na Conora bych si klidně vsadil, a to nesázím. Všechny karty hrají pro něj. Jeho první kolo bývá nejsilnější, naopak Cerrone ho má slabé."

Okamžitý a extrémní tlak McGregora hned od úvodu proto tipuje jako nejpravděpodobnější scénář většina expertů, a je proto možné, že do dalších kol se ani nepůjde.

Conor McGregor
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Jason Silva

Pokud ale ano, šance Cerroneho by se tím mohla zvýšit. O McGregorovi je totiž známé, že jeho fyzička, s tím spojená hbitost a dynamika se s pozdějšími koly zhoršují. Navíc s vyšší váhou by to mohlo platit ještě výrazněji.

"Cerrone to bude mít ale složité. Měl by se snažit být pohyblivější, tolik netlačit a kontrolovat McGregorův pohyb. To by měl vydržet první dvě kola. Samozřejmě nepouštět se s ním do větších přestřelek, jelikož v tom bude McGregor určitě silnější. Když tento plán vyjde, pak by s ním měl jít zkusit bojovat i na zem," přemýšlí Kníže nad možným scénářem, jak by "Kovboj" mohl v zápase uspět.

Právě na zemi McGregor zaznamenal všechny čtyři prohry v kariéře. Naposledy to byl právě již zmíněný Nurmagomedov, kterému se povedlo Ira dostat ve čtvrtém kole na zem, kde ho uškrtil.

Cerrone má ale ještě jednu nevýhodu, která se často skloňuje a kvůli níž už několik zápasů v kariéře ztratil. Opačný postoj McGregora, který má pravou ruku vepředu, zatímco levou posílá tvrdé rány. A ty jsou s větší váhou ještě razantnější, než na co byli jeho předchozí soupeři zvyklí.

"Obecně lidem, kteří nemění guard, i když Cerrone ho občas prostřídá, tak z pravého guardu se jim proti levákům bojuje vždy špatně, protože soupeř může útočit z lepšího úhlu. A to je faktor, v němž je McGregor fakt dobrý. Má super načasování, má dobrou vzdálenost, ještě chodí do strany, takže si vždycky najde ještě lepší úhel, kde je to špatně vidět a blbě se kryje," dodal Kníže.

Rekordní odměny. Budou i zisky?

Jak zápas bude skutečně vypadat, odpoví až nedělní ranní hodiny. Již nyní je ale jasné, že se utkání zapíše do historie minimálně jednou věcí. Odměnou pro jednoho z bojovníků. Pro hlavní zápas lasvegaské UFC 246 je nachystnáno 7 milionů dolarů (158 milionů korun), z nichž pět sebere McGregor, což nikdo jiný zatím za jeden duel od organizace nedostal. Dva miliony pak čekají na Cerroneho.

"Conor se vždycky soustředil na zápasy, které jsou mu šité na míru a které mu dokázaly vydělat velké peníze," myslí si Škvára, jenž ale nesouhlasí s názorem, že by se McGregor vracel jenom pro peníze.

"Myslím, že se nudí. Jelikož má nesmyslné peníze, pro dalších x generací. On je pořád bojovník a chce zápasit. Touha tam pořád je. Je otázka, jak ten tým okolo něj je motivovaný."

Conor McGregor (vlevo) a Donald Cerrone
zdroj: ČTK/AP/ autor: John Locher

McGregor si ale nepřijde "pouze" na 5 milionů. Mnohem větší balík na něj čeká jinde. Od sponzorů a za podíl na televizních právech by měl inkasovat dašlích 75 milionů (1,7 miliardy korun), což už je pořádný balík peněz.

Samotná akce UFC 246 zlomila i další rekord. Za lístky na galavečer inkasovala 7,6 milionu dolarů (172 milionu korun), čímž zaplatí hlavní střetnutí večera a ještě zůstane v plusu. I organizaci nejzajímavější finanční obnos ovšem leží v televizních právech a pay-per-view.

A právě na počet pay-per-view, tedy množství lidí, kteří si zaplatí za možnost sledovat právě tuto událost na počítačích, noteboocích, telefonech apod., je hodně zvědavý Škvára. Jeden přístup stojí v současnosti 65 dolarů (1500 Kč) a odhaduje se, že koupit by si ho mohlo kolem dvou milionů lidí.

"Toto mě osobně hodně zajímá, kde se to umístí. Na prvním místě v této statistice je samozřejmě zápas s Chabibem s 2,4 milionu pay-per-views. Pak duely s Diazem udělaly 1,3 a 1,6 milionu. Můj odhad je, že tím, že se vrací a probíhá také interní výrazná kampaň, kterou vnímáme v komunitě, tipl bych si 1,6 až 2 miliony PPV. Oni ale tvrdí, že to může být mnohem více než s Chabibem. Je to každopádně největší příjem UFC mimo mediální velké smlouvy. 65 dolarů krát dva miliony, to už jsou krásné peníze," prozradil Škvára. 

Šéf MMAA se už na vystoupení McGregora každopádně těší, jelikož v jeho očích jde o jednu z nejvýraznějších osobností bojových sportů v historii, díky níž je MMA v současnosti tam, kde je.

"Conor je živoucí legenda, jakou byl ve své době Muhammad Ali. Dokázal v mých očích to stejné co Ali a dal bych je na stejnou úroveň. Jenom doufám, že je tak připravený, že to zvládne. Návraty jsou těžké i na psychiku, ale lidi táhnou," dodal.

McGregor na Usmana ani Nurmagomedova nemá

McGregor už před návratem vykřikl do světa hned několik velkých plánů. Tím hlavním je opětovný zisk některého z titulů v rámci UFC. Největším lákadlem pro něj v tomto směru zůstává odveta v lehké váze s Nurmagomedovem.

Další vyřknutou ambicí je ovšem i nadvláda nad velterovou váhou, což mu ve sbírce zatím chybí. "Monster" Kníže si ale nemyslí, že tato cesta by pro irského fenoména byla reálná. Spíše čeká, že brzy z velteru poputuje jinam. "Do zápasu se Cerronem vlezl dobře a zvolil chytře. Jinak je to ale z jeho strany hra. Na velter nemá výšku a jsou tam mnohem lepší frajeři, než je McGregor," popsal.

Chabib Nurmagomedov škrtí Conora McGregora
zdroj: REUTERS autor: Stephen R. Sylvanie

Pokud by každopádně chtěl v současnosti pro titul ve velteru dojít, musel by si v titulovém zápasu poradit s Kamaruem Usmanem, jenž ale v kariéře v UFC ještě neprohrál a celkově zaznamenal jen jednu porážku.

Dvaatřicetiletý Nigerijec už McGregor dopředu varoval, že by mu ukončil kariéru, a podobný názor má i Kníže. "Usman by ho vypnul. To je úplně něco jiného a on se svojí výškou tam nemůže vůbec lézt. Hlavně by to fyzicky nevydržel. Usman má stejnou fyzičku na začátku i na konci. McGregor určitě ne. Nikdy neukázal, že by na tom byl tak dobře. McGregor to celé dělá hlavně kvůli prachům, protože v této fázi nemá šanci rozhodně být šampionem. On kdyby dostal peníze, co dostane třeba Mach Muradov, tak už by do toho nešel," řekl.

"Monster" proto radí McGregorovi, aby jeho následující kroky vedly zpět do lehké váhy. Jenže ani v ní nevidí pro irského bojovníka velkou šanci na zisk titulu. Ne, pokud bude mít doposud neporažený Nurmagomedov současnou formu.

"Když bude Chabib v současné formě, tak to nemá smysl, aby s ním zápasil, jelikož on McGregora na tu zem vždycky hodí a tam ho dobije. Je to bojový sport a každý se může trefit, ale vše hraje pro Chabiba," dodal Kníže.

McGregor má ale svoji hlavu. Aby ovšem mohl uvažovat o boji o titul, musí nejprve porazit Cerroneho. Zvládne to?

Hlavní zprávy

Nejčtenější články