Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sletová sokolská štafeta vyrazila z Bratislavy

Česká obec sokolská představila program sletového roku, který bude předcházet XVI. všesokolskému sletu. Ten se uskuteční od 1. do 6. července 2018 a bude věnován oslavám 100. výročí vzniku samostatného Československa.

"Sokolové byli u zrodu československých legií, v jejichž řadách bojovali, krátce po ustanovení Československa hájili jeho územní celistvost a o dvě desetiletí později, v době druhé světové války, bojovali za jeho svobodu v domácím odboji i v československé armádě v zahraničí," popisuje roli Sokola starostka České obce sokolské (ČOS) Hana Moučková. Sokolové chtějí ukázat, že spolupráce Česko se Slovenskem stále spojuje.

Česká obec sokolská v současné době shání peníze na organizaci celého sletového roku. Vyjednává s ministerstvem školství, ministerstvem kultury, pražským magistrátem a Prahou 1. Náčelník ČOS Petr Svoboda sdělil, že se rozpočet celého sletového roku pohybuje kolem osmdesáti milionů korun.

Členové tělocvičných jednot již chystají provedení jedenácti hromadných skladeb, z nichž jednu nacvičí s kolegy ze Slovenska. Od jara se budou konat župní či krajské slety v jednotlivých regionech. Celkem by se mělo sletu zúčastnit 15 tisíc účinkujících z Česka a dalších 2500 ze zahraničí. ČOS očekává, že se všesokolského sletu zúčastní až 50 000 lidí.

Hlavní sletový týden nabídne kromě hromadných cvičení také přehlídku výkonnostního sportu Sokol Gala ve vysočanské O2 Areně, sportovní soutěže, pódiová vystoupení na čtyřech místech v Praze nebo divadelní a loutkářská představení. Seminář k problematice hromadných tělovýchovných skladeb má ukázat, že to není pozůstatek komunistické éry, protože taková cvičení se organizují i v zemích, kde komunisté u moci nebyli.

Je nám líto, video expirovalo.
Z Bratislavy vyrazila sletová sokolská štafeta

Rok sletu zahájil tento týden program Sokol spolu v pohybu, jehož součástí je i Sletová štafeta. V Bratislavě zahájila svoji cestu dnes ráno a míří do Prahy. Dále se připojí štafety z českých měst i Německa a Polska. Cestu završí v neděli 24. září v 18:00 hodin v Tyršově domě. V pátek 22. září se uskuteční Noc sokoloven, která má na programu také akce pro mateřské školy.

Poslední všesokolský slet se konal v červenci 2012 v Praze, kdy sokolové oslavovali výročí 150. let od založení ČOS. Na vršovickém stadionu v Edenu na něm v 11 skladbách vystoupilo 10 500 cvičenců z ČR i ciziny. Od prvního sletu Sokolů letos v červenci uplynulo 135 let.

V Česku je zhruba 1150 tělocvičných jednot České obce sokolské, které mají asi 160 000 členů, což sokoly řadí mezi nejpočetnější občanská sdružení v Česku. Více než 60 procent tvoří členové mladší 26 let. Organizaci založili v roce 1862 Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články