Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Skifař Synek si dojel na SP v Lucernu pro vítězství, Knapková je třetí

Lucern - Tři české posádky si zajistily postup do finálových bojů druhého závodu Světového poháru ve veslování v Lucernu. Český skifař Ondřej Synek si v napínavém závodě dojel pro vítězství, když ve finiši porazil Mahého Drysdalea z Nového Zélandu. Veslař pražské Dukly má tak velmi blízko k triumfu v celém seriálu. Třetí místo si vybojovala Miroslava Knapková. Úřadující světová šampionka nestačila stejně jako v prvním závodě SP v Bělehradu na vítěznou Číňanku Čang Siou-jün. Čtvrté místo ve dvojskifu obsadily sestry Jitka a Lenka Antošovy. 

Ondřej Synek
zdroj: ČTK/AP

Synek se s Drysdalem utkal poprvé a podle všeho i naposledy před olympijskými hrami v Londýně. V semifinále skončil český reprezentant až třetí za Drysdalem a Alanem Campbellem z Británie, ale evidentně šetřil síly až na finále.

Rozhodující bitva nabídla fanouškům skvělé představení. Synek se od počátku držel v čele společně s Drysdalem a jejich soupeři postupně odpadali. V závěrečném finiši poté světový šampion z roku 2010 porazil Drysdalea o pět desetin sekundy.

Ondřej Synek: "Kdybych vyhrál o loď, bylo by to lepší, ale výhra nad Drysdalem před olympiádou mi rozhodně pomůže. Jsem spokojený. Ukázalo se, že se svět hodně vyrovnává, je tak pět rovnocenných skifařů. Na olympiádě to bude hlavně o psychice."

Knapková se od začátku finále snažila držet krok hlavně s Čang Siou-jün, závodu ale nečekaně dlouho kralovala Australanka Crowová, která se běžně skifu nevěnuje. Členka loňského stříbrného dvojskifu na MS měla v průběhu trati náskok i více než pět sekund na Číňanku i Knapkovou, ale v závěru odpadla a jen těsně uhájila druhé místo před českou reprezentantkou. 

Sestry Antošovy, trojnásobné medailistky v SP v kariéře, se od startu držely v popředí s nejlepšími loďmi, mezi nimiž čněly britské favoritky Anna Watkinsová a Katherine Graingerová. České vicemistryně Evropy z roku 2009 se držely v polovině závodu těsně třetí, v závěrečném kilometru ale klesly až za Polky Fularczykovou s Michalskou. Stříbro braly Němky Opeltová, Thieleová. 

Druhý závod Světového poháru ve veslování v Lucernu (Švýcarsko):

Muži:
Skif: 1. Synek (ČR) 6:44,54.
Skif leh. vah: 1. Freeman-Pask (Brit.) 6:53,48, ...finále B: 5. Slavík (ČR) 7:15,15.
Dvojka bez korm.: 1. Bond, Murray (N. Zél.) 6:24,04.
Dvojka bez korm. leh. vah: 1. Pijs, Greidanus (Niz.) 6:29,92.
Dvojskif: 1. Krüger, Knittel (Něm.) 6:14,76.
Dvojskif leh. vah: 1. Azou, Delayre (Fr.) 6:22,78.
Čtyřka bez korm.: 1. Británie (Triggs Hodge, James, Reed, Gregory) 5:50,84.
Čtyřka bez korm. leh. vah: 1. Čína (Wang Tchie-sin, Čang Kuo-lin, Chuang Če, Jü Čcheng-kang) 5:53,10, ...finále B: 3. ČR (Vraštil, Kopáč, O. Vetešník, J. Vetešník) 6:03,42.
Párová čtyřka: 1. Chorvatsko (V. Sinkovič, Martin, D. Sinkovič, Sain) 5:42,42.
Osma: 1. Německo (Wilke, Menningen, Müller, Schmidt, Reinelt, Johannesen, Kuffner, Adamski, korm. Sauer) 5:27,47.

Ženy:
Skif: 1. Čang Siou-jün (Čína) 7:25,49, ...3. Knapková (ČR) 7:26,91.  
Skif leh. vah: 1. Taupeová-Traerová (Rak.) 7:31,08.
Dvojka bez korm.: 1. Gloverová, Stanningová (Brit.) 7:02,14.
Dvojskif: 1. Watkinsová, Graignerová (Brit.) 6:52,52 ...4. J. Antošová, L. Antošová (ČR) 6:56,92.
Dvojskif leh. vah: 1. Chuang Wen-i, Sü Tung-siang (Čína) 7:04,14.  
Párová čtyřka: 1. Ukrajina (Dementěvová, Koženkovová, Dovgodková, Tarasenková) 6:15,37.
Osma: 1. USA (Daviesová, Lindová, Ritzelová, Musnickiová, Polková, Redmanová, Franciaová, Lofgrenová, korm. Whippleová) 5:59,26.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články