Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Situace svazů kvůli zpoždění peněz na sport je kritická, upozornil Boháč

Praha – Zpoždění vyplácení státních dotací na sport ohrožuje i sportovní svazy, kterých se kauza ovlivňování dotací vůbec netýká. Předseda Českého svazu kanoistů Jan Boháč varuje, že situace je daleko kritičtější, než si veřejnost a kompetentní instituce uvědomují. Pokud se záhy nevyřeší, hrozí svazům vážné ekonomické problémy. 

Jan Boháč
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

Ministryně školství Kateřina Valachová v úterý oznámila, že zruší problematický investiční program a provede nové hodnocení žádostí u programu pro sportovní svazy. Důvodem je podezření, že se na rozdělování investic domlouvali šéf fotbalového svazu Miroslav Pelta a tehdejší náměstkyně Simona Kratochvílová. Oba byli obviněni a jsou ve vazbě.

Několik desítek minut po tiskové konferenci Valachová na svou funkci k 31. květnu rezignovala. Kdy se peníze ke sportovcům dostanou, není jasné. O situaci bude v pátek jednat Národní rada pro sport.

Sportovní svazy jsou ale na státních penězích existenčně závislé. "Máme smluvní závazky vůči zaměstnancům, dodavatelům služeb či zboží. Některé svazy v olympijských sportech pořádají soutěže světového či evropského významu," řekl Boháč.

Kanoistický i atletický svaz od ministerstva školství obdržely peníze na reprezentaci a talentovanou mládež. Podle Boháčových informací dostaly na tyto účely peníze i všechny další národní svazy, které na ně mají nárok. Ministerstvo školství však tvrdí, že žádné peníze na sport neodeslalo.

Ani korunu od tohoto úřadu zatím letos neviděl ani Český olympijský výbor. Pro letošní rok přitom počítá se státními dotacemi 139,4 milionu korun, což představuje zhruba 60 procent všech jeho plánovaných příjmů včetně sponzorských prostředků.

Od ledna hradí ČOV všechny projekty z vlastních zdrojů. "Tudíž celá situace ohrožuje chod našich projektů, jako například Česko sportuje, Olympiáda dětí a mládeže nebo činnosti našich složek. Pokud by nám MŠMT v dohledné době neposlalo žádné peníze, v řádu několika měsíců se dostaneme do insolvence," uvedl ekonomický ředitel ČOV Jan Létal.

Předseda ČOV Jiří Kejval upozornil, že je to obrovský problém pro celé sportovní prostředí. "Plno menších sportovních svazů bude mít nyní existenční problémy, pokud slíbené peníze nebudou v nejbližší době uvolněny," prohlásil.

Jiří Kejval
zdroj: ČTK autor: Magdaléna Straková

Vedle využívání rezerv by pro ČOV mohlo být řešením například omezení některých projektů včetně podpory reprezentace. "Účast české výpravy na OH výpadek financování samozřejmě neohrozí, ale bude mít zásadní vliv na samotnou přípravu sportovců, a tudíž i jejich případné působení na hrách," doplnil Kejval.

Boháč považuje za nezbytné především vyplacení peněz na činnost sportovních svazů, ze kterých se hradí také národní soutěže, příspěvky pořadatelům závodů pro mládež nebo péče o mládež ve členských oddílech. Svazy by je potřebovaly do konce května stejně jako prostředky na podporu významných mezinárodních akcí pořádaných v Česku.

Kanoisté pořádají v červnu Světový pohár vodních slalomářů v Troji a během srpna mistrovství světa v Račicích. "V případě kanoistiky a veslování vím, že bylo žádáno asi o třetinu celkových nákladů na pořádání akce. To je citelný zásah pro pořadatele, když tyto peníze nejsou k dispozici. Řada nákladů je spojená přímo s plněním podmínek stanovených mezinárodní federací, což nelze nijak obejít nebo na nich ušetřit," zakončil Boháč.

Je nám líto, video expirovalo.
Sportovní svazy dostanou v červnu polovinu loňských dotací
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články