Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Šimůnek dojel v Táboře jedenáctý, vyhrál Pauwels

Tábor - V úvodním závodě osmidílného světového poháru v kategorii Elite dojel nejlépe favorizovaný Belgičan Kevin Pauwels. Z českých zástupců se nejvíce dařilo Radku Šimůnkovi na jedenácté příčce, sedmnáctý skončil Polnický, jednadvacátý Bína. V ženském závodě zvítězila Sanne Van Paassenová, Pavla Havlíková dojela osmá. V kategorii juniorů dojel Karel Pokorný třetí. Mezi jezdci do 23 let skončil Vojtěch Nipl desátý.

Belgický cyklokrosař Kevin Pauwels
zdroj: ISIFA

Při neúčasti české hvězdy posledních let Zdeňka Štybara, který již dává přednost závodům na silnici a cyklokros chce jezdit pouze doplňkově, se naděje domácích fanoušků upíraly především k Šimůnkovi a Martinu Bínovi. Šimůnek je dlouho naplňoval, když se od začátku závodu držel v první pětici společně s triem Belgičanů a mladým nizozemským talentem Larsem van der Haarem.

V závěrečných dvou okruzích z celkových devíti ale odpadl a nakonec skončil těsně za první desítkou se ztrátou 54 vteřin za vítězem. "Belgičani byli prostě a jednoduše lepší. Já se snažil jet, co to dá a co ve mně bylo. Dvě kola před cílem už jsem to ale nebyl já, už jsem se trápil a byl znát ten výpadek před čtrnácti dny, kdy jsem špatně padnul. Nedá se nic dělat, musím zase dál potrénovat, aby byl konkurenceschopný na tu Plzeň (druhý závod SP)," řekl Šimůnek po závodě novinářům.

Bína dojel jednadvacátý

Navrátilec do velkých závodů Bína, který poslední dvě sezony nejezdil kvůli zdravotním problémům, se musel vpřed prokousávat z chvostu startovního pole, neboť neměl kvůli závodnímu výpadku na kontě žádné body. Přestože měl v jednu chvíli na dohled první desítku, skončil na 21. místě a ještě před něho se dostal Jiří Polnický (17.).

Hrdinou závodu byl belgický veterán a šestinásobný celkový vítěz seriálu Světového poháru Sven Nijs. Šestatřicetiletý velikán cyklokrosové historie dojel za Pauwelsem, Van der Haarem, Nielsem Albertem a Klaasem Vantornoutem pátý, přestože měl v průběhu třetího okruhu potíže s řetězem a propadl se z vedoucí skupinky až do třetí desítky.

Devětadvacetiletá Havlíková vystřelila okamžitě po startu dopředu před pozdější vítězkou Sanne van Paassenovou, ale postupně se propadla mimo medailové pozice. V čele se usadila právě Nizozemka s Američankou Catherine Comptonovou, třetí jezdila většinu závodu sólově Britka Helen Wymanová. Van Paassenová měla nakonec v těsném spurtu více sil a vylepšila loňské třetí místo z jihu Čech.

Havlíková přijela do cíle přesně minutu po vítězce. "To osmé místo má dvě stránky. Z důvodu, jak jsem se cítila během celého závodu, je to podařené, protože nohy mi zrovna nejely moc dobře. Byla jsem navíc během týdne trošku nemocná, což se ukázalo v závěru. Chtěla jsem ale minimálně zopakovat umístění z loňska (pátá), což se mi nepodařilo, takže z tohoto pohledu je to naopak trošku zklamání," řekla novinářům.

Pokorný dojel třetí, Nipl si o tři příčky pohoršil

Mistr republiky Karel Pokorný měl v závěru nejvíce sil z pětičlenné skupiny jezdců, za níž pak dorazil do cíle osmý Jan Vastl. Stejně jako před rokem se z vítězství radoval suverén minulé sezony Mathieu van der Poel, jenž měl před druhým Belgičanem Quintenem Hermansem v cíli k dobru 40 sekund a dalších 24 na Pokorného.

Nipl si oproti loňsku o tři příčky pohoršil, na vítěze Mika Teunissena ztratil 54 sekund. "Táborská trať je strašně těžká a je tady málo míst na odpočinek. Je to vlastně celé do kopce a z kopce, pak jsou zpomalovací zatáčky, nelze se moc vydýchat," řekl Nipl .

Příliš mu nevyšel start, což pak celé první kolo doháněl. "Ale povedlo se. I proto, že mám tu trať najetou. Asi tři nebo čtyři kola před cílem mi podklouzlo přední kolo, ztratil jsem kontakt se skupinou a už jsem nebyl schopný si to pořádně dojet," litoval Nipl. Za Teunissenem finišoval druhý jeho krajan Corne van Kessel těsně před mistrem světa Wietsem Bosmansem z Belgie.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články