Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Šimůnek: Belgičané teď hrají prim, ale já to ještě odčiním

Tábor - Cyklokrosař Radomír Šimůnek šel do úvodního podniku světového poháru v Táboře se snahou zacelit mezeru po bývalém šampionovi Zdeňku Štybarovi. V dobře rozjetém závodu se nakonec nevešel do první desítky, což přičítal tréninkovému výpadku po pádu před dvěma týdny. Věří, že chybějící výkonnost brzy dožene a již za týden v Plzni dnešní umístění vylepší. "Sezona je ještě dlouhá, takže se jede dál, a když třeba tyto závody odčiním na mistrovství světa, tak věřím, že český fanoušek bude spokojený," řekl Šimůnek novinářům.

Radomír Šimůnek na závodě v Táboře
zdroj: ČTK autor: David Veis

Trať v tradičním pořadatelském městě byla technická a rychlá, zároveň však hodně klouzala. "Ale jinak byla jako vždy výborně připravená," ocenil Šimůnek, jehož hnala vpřed většina diváků okolo trati. "Ještě teď mám mráz na zádech z toho, jaké to je jet s tím 'kotlem' v zádech. Lidi jsou tady skvělí. Člověk tady chce uspět, když tu máte spoustu známých, přijde vás povzbudit přítelkyně, rodina."

Šimůnek má společně s Martinem Bínou za úkol nahradit Štybara, který odsunul cyklokros na vedlejší kolej a věnuje se naplno silničním závodům. "Bavili jsme se o tom s Martinem, že prostě chceme uspět a pojedeme, co v nás bude. Jsme kamarádi a žene nás to dopředu, obrovsky si vypomůžeme. Jestli pak přijedeme desátý, dvanáctý... Hlavně, aby to bylo s pocitem, že jsme tam nechali všechno. Věřím, že to pak i diváci ocení," uvedl.

Radomír Šimůnek: Člověk musí bojovat. Ke konci mi už chyběly síly a na kole jsem se svíjel, ale myslel jsem, že do desítky přijedu. Zdálo se, že Švýcara před sebou mám na lopatě, ale je vidět, že jde o závod SP a nikdo tady nenechá nic zadarmo.

Stejně jako v posledních letech byli nejvíce vidět Belgičané. "Hrajou prim světového cyklokrosu, ale muziku teď tvrdí i ten mladý Holanďan (Lars van der Haar). Na nás je, abychom se s nimi prali do úmoru, tak jako se bili husité," prohlásil Šimůnek s úsměvem.

Ačkoliv vyhrál Kevin Pauwels, největší dojem zanechal v Táboře veterán Sven Nijs. Poté, co musel měnit kolo kvůli potížím s řetězem a propadl se až do třetí desítky, dokázal se prokousat zpět až na konečné páté místo.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž ze Světového poháru v cyklokrosu v Táboře

"Bylo pro mě trošku překvapení, že tam přílítl, protože to měl poměrně daleko do depa. Je ale vidět, že je to pan závodník. Ukázal, že je výborně připravený a myslím, že až přiletí do Ameriky, bude hrát největší prim," uvedl Šimůnek směrem k mistrovství světa.

Nijsovi už je 36 let a třeba i pro Šimůnka je nejlepším důkazem, že bojovat o medaile lze i po třicítce. "Nejsem typ člověka jako Zdenda Štybar nebo Niels Albert, kteří vyletěli obrovskou přípravou a pílí už v mládí. Jako taťka jsem i já trošku takový diesel, který se postupem roku rozjíždí a rozjíždí," připomněl Šimůnek svého otce, který zemřel před dvěma lety v osmačtyřiceti letech.

Kevin Pouwels
zdroj: ČTK autor: David Veis

"Už se mnohokrát mluvilo o tom, že bych měl být zabudovaný v té špičce, kolikrát jsem měl zdravotní problémy a různou smůlu. Osobně si myslím, že můj čas přijde, až mi bude 30 a více. Opotřebovaný zatím určitě nejsem," uvedl devětadvacetiletý závodník.

Za nejbližší úkol si vytyčil řádný odpočinek před dalším závodem, do něhož půjde s vírou, že bude zase bojovat o přední umístění. "Udělám si něco v klidu na zahradě, půjdu do lesa na houby a načerpám trochu energie, tak jak chodil vždycky taťulda. Loni byly oba ty závody otočené a také jsem byl na úvod jedenáctý a pak sedmý, takže věřím, že to vylepším i tentokrát," řekl Šimůnek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články