Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Sestava čtyřkajaku pro MS je definitivní, Špicar se Šloufem se osvědčili

Praha - Čtyřkajak Jakub Špicar, Daniel Havel, Radek Šlouf a Jan Štěrba má jistotu, že pojede v tomto složení na srpnovém mistrovství světa v Račicích. Ke startu na vrcholné akci před domácím publikem mu pomohly bronzové medaile na nově olympijské pětistovce v závodech Světového poháru v Szegedu a Bělehradu.

Český čtyřkajak ve složení Štěrba, Šlouf, Špicar, Havel
zdroj: ČTK/PR/Barbora Žehanová

Před vstupem čtyřkajaku do mezinárodní sezony byla ve hře i varianta, že by Špicara na háčku vystřídal Jakub Zavřel. To se nestane. "Se složením sestavy jsem spokojený stoprocentně, vyhovujeme si záběrem i povahou," pochvaloval si Špicar, který byl náhradníkem na loňských olympijských hrách v Riu, kde se závodilo na kilometru. Člen bronzové olympijské posádky Havel nečekal, že bude čtyřkajak hned úspěšný i na poloviční trati.

"Úplně jsem nevěřil tomu, že bychom se mohli takhle vyhoupnout a držet se ve světové špičce. Doufám, že to bude jen pokračovat tímhle směrem," uvedl. Češi nemají v sestavě žádného specialistu na dvoustovku a ve srovnání s konkurencí ztrácejí hlavně po startu. Definitivní potvrzení změny olympijské disciplíny přišlo měsíc před začátkem sezony, takže zatím neměli čas více potrénovat rychlost a dynamiku.

Je nám líto, video expirovalo.
Čtyřkajak bude na MS startovat ve složení Šlouf, Špicar, Havel, Štěrba

"Až v posledních padesáti metrech se propracováváme do čela závodu. Myslím, že máme potenciál. Do posádek, které jsou aktuálně před námi, naskákali vynikající sprinteři," řekl druhý z bronzových medailistů z OH 2016 Štěrba. Změna sestavy mu dodala novou motivaci do tréninků i závodění. "Musím říct, že mám jeden z nejradostnějších vstupů do sezony. Nabíjí mě, když vidím, že kluci mají chuť do tréninku a baví je to," pochvaloval si.

Nechtěl srovnávat, jaký je čtyřkajak po odchodu stříbrného olympijského medailisty mezi singlkajakáře Josefa Dostála. "Jezdili jsme dobré výsledky i v době, kdy ještě nebyl v lodi Pepa. Je to týmová záležitost a není to postavené na jedné osobě. To se letos potvrzuje," řekl. Havel si pochvaloval, že současná sestava se na vodě velmi rychle sjela. "Když máte lidi, kteří jsou schopni přizpůsobit se záběru, tak to jde prakticky okamžitě. Pak se ladí detaily," řekl.

Současná čtveřice se připravuje společně i při individuálních trénincích. "Myslím, že to pomáhá souhře hromadné posádky," řekl Štěrba. "I na singlkajaku se dá okoukávat, co ten druhý dělá," doplnil ho loňský mistr světa do 23 let na delbkajaku Šlouf, který je nováčkem v sestavě. Panují v ní také vřelejší vztahy než ve staré posádce.

"Není asi tajemství, že v té staré sestavě osobní vztahy už nebyly úplně ideální, ale na lodi nám to furt klapalo. Teďka nám to klape jak v lodi, tak osobně. To je vždycky trochu radostnější," dodal Havel. Před MS čtyřkajak ještě čeká červencové mistrovství Evropy v bulharském Plovdivu, kde by měl závodit na pětistovce i kilometru.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články